Wijn uit Sardinië
Sardinië is een paradijselijk eiland voor avontuurlijke wijndrinkers. Er groeien vele tientallen vergeten druivenrassen, waarvan de wijn zelden aan land komt. De wijngaarden liggen verspreid over het eiland. De meeste wijnboeren zijn klein ambachtelijk. Ze produceren niet meer dan een paar honderd hectoliter per jaar. Je kunt bij ons vijf wijnen uit Sardinië kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Tegenwoordig is Sardinië Italiaans, maar in de afgelopen eeuwen hebben er Spanjaarden, Byzanthijnen en Arabieren gewoond. En die hebben allemaal hun invloed op de wijnbouw gehad. Nog steeds groeien er verschillende Spaanse en Franse druivenrassen als Garnacha (die hier Cannonau wordt genoemd), Carignan (op Sardinië bekend als Carignano) en Vermentino die in Zuid-Frankrijk beter bekend is als Rolle.
De Malvasia, Cannonau, Vermentino, Carignano en Nuragus zijn de belangrijkste wijndruiven van Sardinië. Veel minder bekend, maar minstens zo interessant zijn de vele tientallen inheemse druivenrassen van het eiland als Nasco, Caricagiola, Gregu Nieddu, Barbera Sarda, Carenisca, Monica, Nieddera en Retagliadu. Die kom je een enkele keer bij ons tegen. Als je wilt weten hoe ze allemaal smaken, dan zul je toch echt een ticket naar Sardinië moeten boeken.
De wijnmakers uit Sardinië maken niet alleen droge wijnen, maar ook licht oxidatieve, versterkte zoete wijnen, vooral van Malvasia. De belangrijkste appellaties van Sardinië zijn Alghero, Carignano del Sulcis en Gallura. Maar ze zijn klein. Zo klein dat de grote importeurs ze liever links laten liggen, waardoor de mooie wijnen van Sardinië zelden het eiland verlaten.