Turkse wijn, voor de happy few

Turkse wijnen kopen

Je zou het misschien niet zeggen maar Turkije is één van de grootste druivenproducenten ter wereld. Daarvan wordt maar 5% tot wijn geperst. De meeste druiven worden opgegeten. Toch neemt de kwaliteit van de Turkse wijn de laatste jaren snel toe. De betere flessen worden ontkurkt door een kleine bovenlaag van Europees georiënteerde Turken. Bijvoorbeeld in de fraaie restaurants aan de oever van de Bosporus in Istanboel. Gelukkig stelt die bovenlaag hoge eisen en worden deze wijnen inmiddels op kleine schaal geëxporteerd. Zodat wij er ook van kunnen genieten. Je kunt bij ons drie Turkse wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Turkije dan vind je hieronder meer informatie.

De wijnbouw is waarschijnlijk zo'n 8.000 jaar geleden begonnen in Georgië en Armenië. Beide buren van Turkije. Vermoedelijk heeft het niet lang geduurd voordat de wijnbouw ook het Oosten van Anatolië in het huidige Turkije bereikte. Er zijn aanwijzingen dat dit ongeveer 7.000 jaar geleden moet zijn geweest. Turkije is daarmee één van de oudste wijnlanden van de wereld. Anatolië is rond 1.000 na Christus geïslamiseerd, maar de wijnbouw is steeds voortgezet door Christelijke en Joodse minderheden. Onder het bewind van Atatürk aan het begin van de twintigste eeuw kreeg de Turkse wijnbouw een nieuwe impuls. Atatürk stichtte het eerste geavanceerde wijnhuis dat wijn maakte naar de toen geldende modernste normen.In de tweede helft van de twintigste eeuw was de kwaliteit van de Turkse wijn toch niet direct om over op te scheppen. De meeste wijn - vooral witte - werd lokaal gedronken, voor een lage prijs. De productie was in handen van staatsmonopolist Tekel. Kwaliteit was nauwelijks een issue en de export was nihil.

De opkomst van kleine topproducenten

De wijnmarkt is vijfentwintig jaar geleden geliberaliseerd en dat heeft de laatste jaren de opkomst van kleine, kwaliteitshuizen mogelijk gemaakt. Momenteel zijn dat er ongeveer twintig tot dertig. Ze hebben moderne apparatuur in de kelders staan en werken volgens moderne methoden. Ze spelen in op de toenemende interesse voor wijn in Turkije en bieden een kwaliteit die die interesse verder aanwakkert. De meeste van deze topproducenten verbouwen hun eigen druiven. Turkije is een land van druiventelers die al generaties streven naar een zo groot mogelijke opbrengst per hectare. Worden de druiven opgegeten dan is dat een verstandige keuze maar voor wijn is juist opbrengstbeperking noodzakelijk om de kwaliteit te verhogen. Succesvolle producent zijn onder andere Diren uit Anatolië, Urla Wines uit de buurt van Izmir en Corvus dat wijngaarden heeft op het eilandje Bozcaada in de Egeïsche Zee.

Turkse wijnregio's

De Turkse wijngaarden liggen verspreid over het land. Over het algemeen worden ongeveer zeven verschillende regio's onderscheiden met zeer uiteenlopende klimaten. Het gebied Tracië en Marmara is (qua productie) het grootste. Het is de regio die grenst aan Bulgarije. Andere wijnregio's zijn de eilandjes in en de kust aan de Egeïsche Zee. De wijnbouw is hier historisch sterk verbonden met Griekenland. Op het vaste land van Anatolië kan een onderscheid worden gemaakt tussen Midden-Anatolië, Noord-Anatolië dat ligt tegen de Zwarte Zee, Oost-Anatolië en Zuidoost-Anatolië. Tenslotte is er het Middenlandse Zeegebied aan de Zuidkust van Turkije.

Inheemse Turkse druivenrassen

Turkije is een druivenland en er is naar schatting een indrukwekkend aantal van 500 tot 1.000 verschillende rassen aangeplant. Die worden lang niet allemaal gebruikt voor de wijnproductie. Dat zijn er zo'n 35 verschillende rassen. De meeste daarvan zijn inheemse druivenrassen. De belangrijkste zijn Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karasi, Papazkarasi en Kuntra voor rood. Voor witte Turkse wijnen zijn Narince, Emir, Kabarcik, Dökülgen, Çavuş, Hasandede, Rumi en Vasilaki belangrijke druivenrassen.

De Turken hebben ook diverse Europese druivenrassen in hun wijngaarden staan. De belangrijkste zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sémillon, Viognier, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Carignan, Shiraz en Alicante Bouchet.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.