Dessertwijn

Dessert wijn

Dessertwijn is voor de liefhebber het 'pareltje' van de wijnkelder. Eeuwenlang waren dessertwijnen de meest gewilde wijnen ter wereld, maar in de loop van de vorige eeuw zijn we steeds 'droger' gaan drinken. Goede dessertwijn is ondergewaardeerd geraakt. Jammer, want de beste dessertwijnen horen bij de meest bijzondere wijnen ter wereld. Je kunt bij ons 31 goede dessertwijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Hieronder vind je meer informatie over dessertwijn.

Wanneer drink je een dessertwijn?

Daar hebben we het eerste misverstand. De naam doet vermoeden dat je ze alleen na de maaltijd bij een zoet dessert drinkt. Niets is minder waar. Een goede zoete wijn kan je uitstekend als apéritief drinken. Klassiek is de combinatie van een flink zoete witte wijn met een voorgerecht van ganzenlever. Ook blauwschimmelkazen combineren uitstekend met zoete dessertwijnen. Halfzoete witte wijnen gaan weer prima met salades met blauwe kaas, noten en een zoetzure dressing.

Natuurlijk kun je een zoete wijn met een zoet dessert combineren. Let er daarbij wel op dat de balans tussen het dessert en de wijn klopt. Dat betekent dat beide ongeveer even zoet moeten zijn. Een rode Banyuls bij een chocolade dessert en een zoete muskaatwijn bij een vruchtenpudding zijn heerlijke klassiekers. Na de maaltijd is een zoete dessertwijn ook een uitstekende begeleider van de kaasplank. Vooral Port, zoete Sherry (PX) en zoete Madeira nemen deze taak graag op zich.

Hoe wordt dessertwijn gemaakt?

Er zijn nogal wat verschillende soorten dessertwijn. Grosso modo kun je de volgende onderscheiden: zoete wijn van laat geoogste druiven, versterkte wijn, edelzoete wijn en ijswijn. Om het onderscheid te begrijpen, helpt het om je te realiseren hoe wijn gemaakt wordt: In essentie is wijn vergist druivensap. Vergisting betekent dat de suiker uit het zoete druivensap wordt omgezet in alcohol. De vergisting houdt vanzlef op wanneer de wijn een alcoholpercentage heeft bereikt van ongeveer 15% want dan sterven de gistcellen.

Versterkte dessertwijn en Spätlese

Je kunt dus dessertwijn maken door halverweg de vergisting alcohol toe te voegen tot ten minste 15%. De vergisting houdt dan op terwijl het sap nog zoet is. Port wordt bijvoorbeeld zo gemaakt. Zoete Madeira en zoete Sherry. En ook de Vins Doux Naturels uit Frankrijk als Banyuls en Rivesaltes. De wijnmaker kan de vergisting ook wat eerder beëindigen door de gistcellen uit de wijn te filteren. Dat willen wijnmakers nog wel eens doen met wijn van zeer laat geoogste (en dus zeer zoete) druiven. Duitsers en Oostenrijkers hebben het dan over een zoete Spätlese.

dessertwijnen kopen

Edele rotting

In sommige wijngaarden kunnen de druiven in het late najaar een zogemaande edele rotting ondergaan. Bij deze zeer specifieke vorm van rotting wordt de schil van de druif poreus waardoor hij water verliest en alleen mierzoet sap overblijft. De druiven verschrompelen tot dikke rozijnen. De gebeurt maar op een paar plekken ter wereld. De belangrijkste zijn Tokaj in Hongarije, Sauternes in Frankrijk en rond de Neusiedlersee in Oostenrijk. Er is soms een hele wijnstok nodig om één gals edelzoete wijn te persen. Dit type dessertwijn is dan ook behoorlijk exclusief en niet goedkoop.

IJswijn

Op andere plekken laten de wijnmakers hun druiven hangen tot de vorst intreedt. Die druiven kunnen edele rotting hebben ondergaan, maar dat hoeft niet. Ze oogsten en persen de druiven bij flinke vorst en noemen het IJswijn. Het water in de druiven is bevroren en alleen het zoete nectar druppelt in de vaten. Ook bijzonder exclusief en vrij prijzig. Sommige wijnmakers in de Nieuwe Wereld kiezen er daarom voor om de druiven zelf in te vriezen en vervolgens te persen. Niet zo lekker als de 'echte ijswijn' wat ons betreft, maar natuurlijk wel veel voordeliger.

IJswijn

aantal:

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.