Roemeense wijn is sterk in opkomst

Roemeense wijn

Roemenië maakt al eeuwenlang interessante wijnen. Er groeit een interessante mix van internationale en inheemse druiven. In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd en gemoderniseerd. Wijnland Roemenië heeft inmiddels meer te bieden dan veel kenners beseffen. Je vindt ze steeds vaker in zowel de horeca als de retail. Roemenië beschikt over veel wijngaarden en inheemse druiven die opvallend vaak met Fetească beginnen. Je kunt bij ons 7 van de beste Roemeense wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Roemeense wijn, dan vind je hieronder meer informatie.

Een indrukwekkende wijnhistorie

Volgens de legende bestonden aan de Roemeense Oostkust ver voor onze jaartelling al zoveel wijngaarden dat de Griekse wijngod Dyonisos hier geboren zou moeten zijn. Vast staat dat in de tijd van de Romeinen het gebied beroemd om de rijkdom van de wijnbouw. In de middeleeuwen emigreerden Saksische volken naar het midden van Roemenië. Ze namen hun eigen druivenrassen mee die tot op de dag van vandaag in deze regio verbouwd worden. In de 19de eeuw onderhielden de Roemenen juist nauwe banden met Franse wijnmakers. Klik hier voor meer informatie over de Roemeense wijngeschiedenis >>

Druivenrassen in Roemenië

De Roemeense wijngaarden liggen verspreid over het land. Witte wijnen komen vooral uit het Noorden, rode uit het Zuiden. Dankzij nauwe betrekkingen met Frankrijk zijn de Cabernet Sauvignon en de Merlot op grote schaal aangeplant. Ook de witte Welschriesling (in Roemenië: Italian Riesling), Aligoté en Pinot Gris komen veel voor.

Het meest interessant voor de avontuurlijke wijndrinker zijn wijnen van inheemse Roemeense druiven met exotische namen als Fetească Regală, Fetească Albă, Şarbă, Graša de Cotnari, Babeašca Neagra, Negru de Drăgăşani, Novac en Fetească Neagră. In het noorden vind je Hongaarse druiven, zoals de Kadarka en de Furmint. Geen toeval want dit deel van het land hoorde tot de Eerste Wereldoorlog bij Hongarije.

Roemenië heeft een naam hoog te houden als het gaat om zoete dessertwijnen. In het wijndistrict Cotnari wordt een zoete dessertwijn geproduceerd, die in de 18de eeuw tot de meest populaire van Europa behoorde. De Graša de Cotnari, genoemd naar de gelijknamige druif, stond als ‘de koning onder de Roemeense wijnen’. Hij wordt nog wel gemaakt, maar is internationaal in de vergetelheid geraakt.

De kwaliteit is de afgelopen jaren flink toegenomen

De kwaliteit van de Roemeense wijn varieert enorm. Van diep treurig tot zeer interessant. Roemenië heeft een enorme druivenproductie. Eén van de grootste van Europa. Maar veel van die druiven gaan in de vrachtwagen naar andere - bekendere - Europese wijnlanden en belanden daar in bulkwijnen. Gelukkig is er een groeiend aantal gepassioneerde wijnmakers, die hun bedrijf gemoderniseerd hebben en kwaliteitswijnen maken. De hoop van de natie is op deze goede wijnmakers gericht en er is geen enkele reden om hun wijnen niet te proeven want de kwaliteit is de afgelopen tien jaar flink toegenomen.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.