Luxemburgse wijn

Luxemburgse wijn kopen

Luxemburg is één van de kleinste en koudste wijnlanden ter wereld. De wijngaarden liggen aan de westkant van de rivier de Moezel, aan de grens met Duitsland. Luxemburgse wijn is meestal wit, vaak mousserend en kakelfris. Moet je een beetje van houden. In de zomer smaken ze het best. Als zuivere, niet al te alcoholische dorstlessers.

Luxemburg mag dan een klein wijnland zijn, een nieuw wijnland is het zeker niet. Al 2.500 jaar geleden maakten de Romeinen hier wijn langs de steile Luxemburgse oevers van de Moezel. Door het koele klimaat hebben de wijnmakers het niet altijd makkelijk. Er valt relatief veel regen en delen van de oogst willen nog wel eens verloren gaan door nachtvorst. Om nog maar te zwijgen van het werk op de soms zeer steile hellingen. De export is gering, de Luxemburgers drinken hun wijn graag zelf. Het totale Luxemburgse wijnbouwgebied beslaat ongeer 1.300 hectare en ligt in een lange strook langs de Moezel. Lees verder over de Luxemburgse wijngebieden >>

Druivenrassen in Luxemburg

De meeste Luxemburgse wijnen zijn wit en dikwijls mousserend (Crémant de Luxembourg). Ze worden gemaakt in een strakke stijl, met relatief weinig alcohol en frisse zuren. Rood is schaars, en meestal gemaakt van Pinot Noir. Qua druivenrassen lijkt Luxemburg op de nabij gelegen Elzas in Frankrijk en Moezel in Duitsland. Je vindt er Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir en Pinot Gris. De Rivaner (ook wel Müller-thurgau) is de meest aangeplante druif van Luxemburg. Hij staat garant voor een hoge opbrengst per hectare en verschaft de inwoners van het Groot Hertogdom hun frisse tafelwijnen. De Auxerrois is een druif die je typisch in Luxemburg aantreft. In dit koele klimaat doet de Auxerrois het opmerkelijk goed en geeft hij frisse, licht aromatische wijn. Ook de Elbling is een druif waar Luxemburg zich mee onderscheidt. Vroeger was dit de meest aangeplante druif van hele regio, maar in Duitsland vind je hem nauwelijks meer. De Elbling geeft in Luxemburg lichte, citroenfrisse witte wijnen.

De trend in Luxemburg is de laatste jaren om vollere wijnen te maken. Daarvoor worden vooral Pinot Gris en ook steeds vaker Gewürztraminer druiven gebruikt. Best een uitdaging in dit koele klimaat. Gelukkig mogen de wijnboeren chaptaliseren in de koudste jaren (suikers toevoegen) om wat meer breedte in de wijn te krijgen.

Luxemburge Grand Premier Cru

Ondanks hun geringe wijngaardareaal hebben de Luxemburgers een volwaardig klassificatiesysteem, al kent dat wel wat gebreken. Bijna alle wijnen hebben (hetzelfde) Appellation Contrôllée Moselle Luxembourgeoise. Daar wordt je als consument dus niet veel wijzer van. De Luxemburgse wijnen worden getest in een laboratorium en geproefd door een panel. De beste wijnen mogen Vin Classé, Premier Cru of Grand Premier Cru op het etiket zetten. Maar vergis je niet, ook dit zijn vrij lichte, kakelfrisse witte stille of mousserende wijnen.

Luxemburgse IJswijn

Het koude klimaat kan de Luxemburgse wijnmaker kopzorgen bezorgen; elk nadeel heeft zijn voordeel. Sinds een jaar of vijftien experimenteren de wijnmakers met IJswijnen en Vins de Paille (zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven). Dat doen ze onder andere met Auxerrois en Riesling. De resultaten zijn heel aardig.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.