Oostenrijkse wijn, altijd hoge kwaliteit

Oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijn is razend populair. Het zijn vooral kleine familiebedrijven die al generaties lang met veel zorg en toewijding uitstekende wijn maken. De kwaliteit is eigenlijk over de hele linie hoog, het valt niet me een slechte Oostenrijkse wijn te vinden. Ze vallen op door hun fruit, zuiverheid en mineralen. De witte zijn knisperend fris, de rode Oostenrijkse wijn is elegant en fruitig. Je kunt bij ons 36 typisch Oostenrijkse wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Oostenrijkse wijn dan vind je hieronder meer informatie.

De Grüner Veltliner is de nationale trots van Oostenrijk. Hij is goed voor wel een derde van de wijngaarden. De Riesling is de andere grote witte druif van Oostenrijk. De witte Muskat Ottonel is in opkomst. De kruidige wijn van deze druif wordt door Oostenrijkse wijnboeren vaak strak en droog gemaakt. Ooit van Neuburger, Welschriesling of Rotgipfler gehoord? Ook typisch Oostenrijkse witte druiven en zeer de moeite van het proeven waard. Bekender zijn de Chardonnay en de Sauvignon Blanc. De laatste geeft in Steiermark mineralige witte wijnen die tot de beste van de wereld horen.

De Zweigelt, Sankt Laurent, en Blaufränkische druif zijn de Oostenrijkse 'blauwe drie-eenheid'. Ze hebben meer dan één ding gemeen! De St. Laurent en Blaufränkisch hebben begin twintigste eeuw een relatie gehad. Daaruit is de Zweigelt geboren. De hele familie is elegant en vooral heel fruitig. Daarnaast worden Franse druiven verbouwd, zoals de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot.

In 2018 hebben de Oostenrijkse autoriteiten nog vier druivenrassen toegestaan voor de productie van kwaliteitswijnen: Blütenmuskateller, Muscaris, Souvignier Gris en Goldmuskateller. De eerste drie zijn zogenaamde hybriden die nagenoeg resistent zijn voor ziekten als meeldauw. Je ziet nog niet veel wijnen van deze druiven op de markt, maar dat zal in de komende jaren vast veranderen.

Wijnschandaal heeft bijgedragen aan de hoge kwaliteit

Ben je voor 1975 geboren? dan kun je je het ‘antivriesschandaal’ uit 1985 misschien nog herinneren. Een handjevol malafide producenten bleek wijnen kunstmatig aan te zoeten. Het schandaal werd breed uitgemeten in de internationale pers. De export van Oostenrijkse wijn viel stil. Paradoxaal genoeg gaf het schandaal een enorme kwaliteitsimpuls. Strenge nieuwe wijnwetten werden ingevoerd. Wijnboeren gingen droge witte en rode kwaliteitswijn maken. Een groot aantal ging 'naturnah' of zelfs biologisch werken.

Familiebedrijven

Oostenrijkse wijnmakers streven er naar om het karakter van de druif zo puur mogelijk in de smaak van de wijn tot uitdrukking te laten komen. De Chardonnay wordt bijvoorbeeld zelden in houten vaten gerijpt. Dat zou het specifieke karakter van de druif verdoezelen. Veel wijnmakers hebben een groot aantal druivenrassen aangeplant. Voor elk deel van de wijngaard wordt met veel zorg vastgesteld welke druif er het beste gedijt.

De Oostenrijkse wijnfamilies verkopen hun wijn in de omgeving en aan trouwe klanten. Een nieuwe generatie hoog opgeleide wijnboeren heeft in de afgelopen jaren de leiding overgenomen. Met oog voor detail maken ze wijnen van hoge kwaliteit. Moderne kennis passen ze toe vanuit hun specifieke Oostenrijkse wijnfilosofie. Ze willen zich onderscheiden met hun eigen, unieke wijnen met een herkenbaar karakter.

Eiswein en Ruster Ausbruch

Tenslotte mogen we de Oostenrijkse zoete wijnen niet vergeten. Ze behoren met Sauternes en Tokaj tot de absolute wereldtop. Een fascinerende diversiteit aan Spätleses, Beerenausleses, Trockenbeerenausleses en Eisweinen wordt in de wijngaarden rond het grote Neusiedlersee gemaakt. Het meest bijzonder is de Ruster Ausbruch. Een piepklein appellation van een hele grote zoete dessertwijn.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.