Israëlische wijn uit het land van melk en honing

israelische wijnen kopen

Wijn en Israël zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Israëlische kwaliteitswijn is iets van de laatste paar decennia, want in de afgelopen jaren zijn er flinke moderniseringsimpulsen geweest. Van droog tot zoet, van rood tot wit. Hoewel Israëlische wijn veelal geassocieerd wordt met koosjere wijn, is maar 15% van de totale wijnproductie op koosjere wijze geproduceerd. Je kunt bij ons 11 Israëlische wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Israel dan vind je hieronder meer informatie.

Geschiedenis

Wijn is de enige drank die zowel een seculiere als sacrale definitie heeft. Het is een product van gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet geperste druiven. Tenzij je de Bijbel in gedachten hebt. Dan is wijn een beeld van Gods liefde en zegen voor de mens. De wijnstok was, naast onder andere fonteinen, vijgenbomen, bergen en dalen, één van de zeven beloftes voor het Joodse Volk. Het drinken van wijn, ‘druivenbloed’, zorgde ervoor dat de mens ‘Hem’ beter zou leren kennen en begrijpen. Weliswaar met mate en met respect voor het geschenk van de wijnstok.

In het oude Mesopotamië werden verschillende dranken van vergiste vruchten gedronken. Vooral de kunstnaars, dichters en schrijvers zagen deze dranken als middel om hun geest te verruimen, om het leven nog lyrischer te beschrijven. Die benevelde toestand bracht hen dichterbij een ‘hogere macht’. Totdat gepredikt werd dat alcohol een grote zonde was. Elke wijnstok moest het ontgelden. Ook de wijnstokken in Israël ten tijde van de verovering door de moslims. Kruistochten later leidden tot het herplanten van wijnstokken.

Franse invloeden

Maar pas in de 19e eeuw werd de productie van wijn ‘serious business’. Baron Rothschild, bekend van Château Lafite-Rothschild in Bordeaux, investeerde in viticultuur en vinificatie in Israël. De afzetmarkt voor de wijnen bestond uit Joodse gemeenschappen waar dan ook op de wereld. En uiteraard Israël zelf, waar steeds meer Joden naar terugkeerden. Decennia later werd de kennis uit Frankrijk aangevuld met experts uit Davis, Californië. Het resultaat was dat het ‘terroir denken’ aan terrein won, de kwaliteit van wijn verbeterde en Israël zich kon ontdoen van het imago louter koosjere wijnen te produceren.

Wijngebieden

Israël kent 6000 hectare wijngaarden die zijn verdeeld over vijf wijngebieden. Er zijn grote verschillen, die vooral door verschillende klimaten worden bepaald. De wijngaarden in het noorden van het land zijn over het algemeen veel koeler dan bijvoorbeeld de wijngaarden in de Negev woestijn. De noordelijke regio Galilea staat het best aangeschreven. Hier komen de meeste Israëlische kwaliteitswijnen vandaan. Lees verder over de Israëlische wijngebieden >>

Koosjere wijn

Ongeveer 15% van de in Israël geproduceerde wijn is Koosjer. Hoe de wijn, rood, wit en rosé, gemaakt wordt en het zijn sacrale status behoudt, staat in de Joodse Wet. Er zijn tal van voorschriften. Allereerst mogen alleen mensen die tot het Joodse Volk behoren in aanraking komen met de wijn, van productie tot het schenken van de wijn. Op deze manier wordt de heilige status beschermd. Het gehele vinificatieproces dient onder toezicht te gebeuren van een rabbijn of een supervisor die de Joodse voedselwet handhaaft. Lees verder over Koosjere wijn >>

Druivenrassen

Franse invloeden zijn terug te vinden in de selectie druivenrassen die zijn aangeplant: Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en ook Syrah, Mourvèdre, Pinot Noir, Gewürztraminer en Riesling. Voor de hete regio’s wordt de Emerald Riesling ingezet, een kruising tussen Garnacha en Muscadelle. Een andere lokale kruising die veel gebruikt wordt voor rode Israëlische wijn is Argaman. Deze druif is gekruist uit de Portugese Vinhão en de Franse Carginan druif. De obscure Marawi (ook wel Hamdani) is waarschijnlijk al veel langer inheems voor de regio. Sinds enkele jaren wordt van dez witte druif weer wijn gemaakt in Israël.

 

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.