Biologische wijn

Steeds meer Nederlanders kiezen voor biologische wijn. Biologische wijn is niet alleen schoner en duurzamer dan 'gewone wijn'. Biologische wijn heeft vaker ook een hoge kwaliteit. De biologische wijnmaker moet allerlei slimme trucks toepassen om zijn druiven te beschermen. Hij heeft creativiteit en toewijding. En dat proef je. Je kunt bij ons 156 biologische wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over biologische wijn dan vind je hieronder meer informatie.

biologische wijn kopen

Het belangrijkste verschil tussen een biologische wijn en een 'normale wijn' is dat de eerste gemaakt is van biologisch geteelde druiven. De biologische wijnmaker past allerlei slimme 'trucs' toe om de wijngaard gezond te houden en de druiven tegen ziektes te beschermen. Hij heeft creativiteit, kennis en van zaken en vooral veel toewijding.

De trukendoos van de biologische wijnboer is fascinerend. De biologische wijnmaker mag geen kunstmest gebruiken. Hij moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een absoluut minimum beperken. Om schadelijke insecten uit de wijngaard te weren plant hij bijvoorbeeld specifieke bloemen. De bloemen lokken de voor de druiven schadelijke insecten. De insecten lokken vogels die op hun beurt de insecten uit de wijngaard eten.

Eenden eten de slakken uit de wijngaard

Ondertussen scharrelen de kippen of eenden van de biologische wijnboer tussen de wijnranken door om larven en slakken 'professioneel' te verwijderen. Algen worden ingezet om de wortelgroei te stimuleren. De aanplant van klaver in de wijngaarden houdt de bodem luchtig en roofvogels worden soms ingezet om knaagdieren op afstand te houden.

De biologische aanpak draagt op verschillende manieren bij aan de kwaliteit van de wijn. Omdat er geen kunstmest gebruikt wordt, groeien de wortels vaak dieper in de grond om voldoende voedingsstoffen te vinden. Dat is goed voor de smaak van de wijn. De druiven voor de biologische wijn worden vrijwel altijd met de hand geplukt. De best gerijpte druiven worden geselecteerd. Daar kan een druivenplukmachine niet tegenop.

Biologische wijnboer word je niet uit gemakzucht

Maar het belangrijkste is waarschijnlijk de toewijding van de biologische wijnboer. Hij moet veel meer creativiteit gebruiken en moeite doen om goede biologische wijn te maken. Biologische wijnboer word je niet uit gemak of voor het geld maar uit passie voor je vak, respect voor de natuur en liefde voor de wijn.

Biodynamische wijnboeren gaan nog een stap verder dan biologische wijnboeren. Ze zien hun bedrijf als een 'levend organisme'. Alle aspecten van de boerderij en de natuur staan met elkaar in verbinding. De boerderij is zelfvoorzienend. Lees verder over biodynamische wijnbouw>>

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.