Armeense wijn, obscuur maar verrassend interessant

Armeense wijn kopen

Armenië, een land in de Zuidelijke Kaukasus, is het oudste Christelijke land ter wereld. Hier wordt al tenminste 6.000 jaar wijn gemaakt. Ondanks deze indrukwekkende geschiedenis en tientallen oeroude, inheemse druivenrassen is Armenië een vrijwel vergeten wijnland. Hoog tijd voor een kennismaking want er is stiekem een heuse revival gaande! Wijnmakers maken verrassend goede wijnen van heel lokale druiven, dikwijls uit wijngaarden op grote hoogte. Je kunt bij ons zes Armeense wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Armenië, dan vind je hieronder meer informatie.

De geschiedenis en de vele inheemse druivenrassen maken Armenië een uniek wijnland. Maar de wijnen zijn geen gemeengoed over de grenzen. Met name in de Westerse wereld zijn deze wijnen erg schaars. Recentelijke investeringen in de Armeense wijnbouw duwen de kwaliteit langzaam maar gestaag omhoog en de wijnen over de grens.

Geschiedenis 

De oudste wijnkelder is gevonden nabij Areni, in het zuiden van Armenië tegen de grens met Iran. Naar het schijnt dateert deze wijnproducerende faciliteit uit het Kopertijdperk, zo 6.000 jaar geleden. Een wijnpers, kruiken in de grond, kelken en druivenpitten bewijzen dat de regio behoort tot één van de oudste wijnregio’s. Overigens zijn de gevonden pitten van druivenrassen zoals Voskeat en Makhali, die nog steeds worden verbouwd. De wijn zou destijds wel eens bedoeld kunnen zijn voor ceremonies want de sporen van de wijnbouw zijn vlak bij begraafplaatsen gevonden.

De druiven werden in bassins van klei met de voeten getreden alvorens de most werd overgegoten in kruiken van klei waarin het fermentatieproces kon plaatsvinden. Vervolgens werd het vloeistof, de wijn, bewaard in potten onder de grond waar het donker was en de temperatuur constant. Tot aan de veroveringen van de regio door de Perzen behoorde wijn tot het dagelijkse leven.

De politieke en territoriale geschiedenis van Armenië is eeuwenlang behoorlijk tumultueus geweest. Sinds 1991 is Armenië, dat behoorde tot de Sovjet-Unie, een onafhankelijke republiek en is de rust redelijk wedergekeerd. De wijnbouw heeft geleden onder deze instabiliteit. Versnipperde kleine wijngaarden, individuele wijnmakers die machines en technieken uit het Sovjet tijdperk gebruiken, krijgen nu serieuze concurrentie van de grotere wijnhuizen die kiezen voor state-of-the-art. Teveel trossen aan een wijnstok, wijngaarden zonder irrigatie en het te vroeg oogsten van druiven zullen in de nabije toekomst tot het verleden behoren.

Klimaat

Armenië ligt hoog, bestaand uit bergketens en plateaus; zo ook de wijngaarden op tot 1700 meter op steenachtige en vulkanische bodems. De Araratvallei in het zuidwesten  is de belangrijkste wijnregio. Verder wordt in het zuiden, Vayot Dzor en Syunik aan wijnbouw gedaan. Op een kleinere schaal worden wijnstokken in het noordelijke Llevan geplant.

Het heersende landklimaat wordt afgewisseld met sub-tropische elementen in de regio Nagorno-Karabach. Warme zomers, maar strenge winters met kans op vorst in het late voorjaar en de vroege herfst. Ook hier kunnen moderne technieken de druiven beschermen tegen de ongewenste koude. Door het gebrek aan voldoende regen is irrigatie noodzakelijk.

Armeense druiven

Ongeveer 400 druivenrassen, de meeste bestemd voor tafeldruiven en brandy zijn verdeeld over 13.000 hectare. Opvallend genoeg heeft Armenië andere inheemse druiven in de wijngaard staan dan buurland Georgië. Voor wijn vertegenwoordigen Areni Noir, Khindogni, Charents, Kakhet, Haghtanak, Karmrahyut en Pinot Noir de blauwe druiven. De meest voorkomende druif, de Areni Noir, is vooral te vinden in de zuidelijke provincie Vayot Dzor. De wijnen van deze druf zijn licht, verfijnd en fruitig. Voor witte wijnen worden met name Kangun, Voskehat, Mskhali, Muscat Vardabuyr en Rkatsiteli gebruikt.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.