Je zou het misschien niet verwachten, maar sinds het jaar 2000 is Denemarken een echt wijnland. Zo'n 100 bevlogen wijnmakers werken op commerciële basis in de wijnbouw. Ze gebruiken vaak zogenaamde hybride druivenrassen die het goed doen in een koel klimaat. Dankzij die druiven en dankzij de opwarming van aarde, worden de Deense wijnen steeds beter. Je kunt bij ons één Deense wijn kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Denemarken dan vind je hieronder meer informatie.
Het wijnmaken is in Denemarken begonnen aan het begin van de jaren negentig door een groepje enthousiaste amateurs. Die verenigden zich in 1993 in de Deense Wijn Associatie. Ze oefenden druk uit op de regering om Denemarken door de EU als wijnland erkend te krijgen zodat ze op termijn van hun hobby hun werk konden maken. In 2000 lukte dat: de EU erkende Denemarken als wijnland. Het meest noordelijke van de hele EU.
In die tijd waren er nog maar twee wijnbedrijven die echt commercieel konden werken en hun beperkte oogst was snel uitverkocht. Het aantal professionele wijnmakers groeide naar ongeveer honderd in 2020 en dat aantal lijkt zich nu te stabiliseren.
De Deense wijngaarden liggen verspreid over het land, vooral dicht bij de Noordzeekust en op de Oostelijke eilanden. Denemarken onderscheid vier beschermde wijnbouwgebieden (appellations zou je kunnen zeggen): Jutland, Funen, Zeeland en Bornholm. Het klimaat is vergelijkbaar met dat bij ons, dicht aan de kust hebben de wijngaarden de bescherming tegen vorst in het voorjaar.
Omdat de Deense wijndrinker meer rood drinkt dan wit, gingen de wijnmakers aanvankelijk vooral blauwe rassen aanplanten. De Rondo is de populairste blauwe varieteit, gevolgd door Leon Millot, Regent, Cabernet Cortis en Bolero. Maar goede witte (stille en mousserende) wijn maken gaat in het koele Deense klimaat beter dan rode. In de loop van de jaren hebben de witte druiven daarom de overhand gekregen met als koploper de Solaris, die het in het Deense terroir heel goed doet. Op dit moment staan er ongeveer even veel blauwe als witte druiven aangeplant.
De kwaliteit van de Deense wijn neemt al jaren toe. Het klimaat blijft een uitdaging voor de Deense wijnmakers. De omvang en de kwaliteit van de oogst varieert van jaar tot jaar. En daarmee ook het aantal flessen. Grofweg schommelt dat aantal tussen de 100.000 en 200.000 flessen per jaar. De tien grootste wijnbedrijven zijn goed voor ruim de helft van de Deense productie. Ze hebben doorgaans zo'n 5 tot 10 hectare wijngaard per bedrijf. Die omvang staat in schril contrast tot zuidelijke landen waar grote wijnbedrijven wel 50 keer zo veel wijngaarden bezitten.