Georgië, oudste wijnland ter wereld

Georgische wijn bestellen

Hulde voor Georgië! Want hier hebben ze 8.000 jaar geleden het wijnmaken uitgevonden. De uitvinding van het wiel was praktisch. Maar nu er wijn was, werd duidelijk wat daarvan de bedoeling was: om dit goddelijke vocht te vervoeren. Nog altijd beschikt Georgie over een unieke manier van wijnmaken en meer dan 500 inheemse druivenrassen. Je kunt bij ons 60 Georgische wijnen kopen. Je kunt ze bekijken door op de knoppen hierboven te klikken.

Laten we bij het begin beginnen: Georgië ligt aan de oostkust van de Zwarte Zee. Ter hoogte van Noord-Spanje, maar dan een paar duizend kilometer naar het Oosten, net Turkije voorbij. De wijngaarden liggen tegen de Bergen aan, in het glooiende landschap van de lange Mtkvari rivier. De route van de rivier is in de afgelopen eeuwen verschillende malen veranderd. De wijngaarden van Georgië liggen van op de mineraalrijke heuvels tot op de voormalige rivierbeddingen van klei.

Bijzondere tradities

Archeologen hebben in Georgië kruiken met de oudste resten van druivenpitten ter wereld gevonden. Ze dateren van 6.000 voor Christus. Is Georgië dus het oudste wijnland ter wereld? Ja, nou ja, totdat er in de toekomst ergens anders nog eens oudere resten worden gevonden althans.

De kerk heeft lange tijd een stevige vinger in de wijn gehad en dat laat z'n sporen na. Georgiërs beleven wijn op hun eigen manier. Georgische wijn is niet bedoeld om zo maar even mee te borrelen. Wijn heeft er een bijna religieuze betekenis. Je drinkt het bewust, bij een passende maaltijd met goede vrienden, onverwachte gasten of familie. Wijn is een symbool van de Georgische cultuur. Klik hier voor meer informatie over de Georgische wijngeschiedenis >>

Oranje (Qvevri) wijnen

In West-Europa maken we al eeuwenlang wijn in eikenhouten vaten. De Georgiërs hebben tot aan de dag van vandaag vastgehouden aan hun eigen tradities. Ze hebben in hun oude kelders enorme zogenaamde Qvevri's - aardewerken amfora’s - ingegraven, waarin ze de wijn maken. Alleen de mond van de kruik steekt boven de grond uit en wordt afgesloten met een houten deksel. Als je goede wijn wilt maken, dan moet het sap koel vergisten. En in de grond van de kelder is het koel.

Rode Georgische Qvevri wijnen zijn fruitig, met veel body. De witte worden met schil en al vergist waardoor ze een diepgele, soms oranje-achtige kleur krijgen; vandaar dat ze ook wel 'oranje wijnen' worden genoemd. Het aroma van oranje wijnen is onvergelijkbaar met dat van witte wijnen. Bovendien hebben oranje wijnen een veel steviger structuur en dikwijls tannine . Volgens de legende mag het kleinste jongetje van het dorp als eerste proeven. Huilt hij niet, dan is de wijn goed! Een mooie legenda, al kunnen we je verzekeren dat er niets (meer) van waar is. Lees meer over oranje wijn >>

'European technology' wijnen

Wijnen die op een moderne manier zijn gemaakt, noemen de Georgiërs 'European technology'. Europese wijnboeren hebben apparatuur in hun kelder staan waarmee ze de temperatuur tot op twee cijfers achter de komma kunnen bepalen. Georgische wijnboeren doen dat nu ook. De meeste Georgische wijn gaat tegenwoordig, net als bij ons, in stalen of eikenhouten vaten en 'Windows draait'.

De beste huizen hebben buitenlandse wijnexperts laten invliegen. Niet omdat ze zelf geen wijn kunnen maken, maar omdat het steeds belangrijker wordt om aan te sluiten bij de Westerse smaak. De meeste experts komen uit Frankrijk, want daarvoor hebben de Georgische wijnmakers het meeste respect.

Honderden inheemse Georgische druivenrassen

De Georgiërs zijn trots en ze weten dat ze in potentie goud in handen hebben: Excellente wijngaarden en ongeveer vijfhonderd oeroude, inheemse druivenrassen waar nog nooit iemand van gehoord heeft. De meeste geëxporteerde rode wijn is gemaakt van de Saperavi druif. Vaak zijn ze vrij stevig, dieprood met een smaak waarin je drop en laurier herkent en met mooie tannines. De witte wijnen van de Mtsvane en Rkatsiteli druif zijn internationaal het meest in trek. Die zijn fruitig met verkwikkende zuren. Ook interessant maar (nog) veel minder bekend zijn druiven als Tsolikouri, Chinuri, Mtsvivani Kakhuri, Tavkveri, Khikhvi, Shavkapito, Danakharuli, Asuretuli Shavi en Aleksandrouli.

Wil je meer weten over Georgische wijn? Kijk dan eens hier >>

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.