Wijn van Pfneiszl
De zusjes Birigit en Katrin Pfneiszl zijn in verschillende opzichten de jongste wijnsensatie van Hongarije. Ze komen uit een eeuwenoude en beroemde Oostenrijk-Hongaarse wijnfamilie. De twintigers hebben in het Hongaarse Sopron, vlak over de Oostenrijkse grens, oude familiewijngaarden overgenomen en er een biologisch wijnhuis van gemaakt. Hun wijnen zijn tot ver over de Hongaarse grenzen met gejuich ontvangen.

De wijnzusjes Birgit (27) en Katrin (23) komen uit een echte Oostenrijk-Hongaarse wijnfamilie. Vader Franz en ooms Gerhard en Josef, zijn de eigenaren van de Pfneiszl United Vineyards, al jaren een gerenommeerd Oostenrijks wijnhuis. De wijngaarden liggen in Mittelburgenland aan de grens met Hongarije. De broers hebben in Oostenrijk de bijnaam "Shiraz Brothers". Een naam waar ze trots op zijn, want zij hebben de Shiraz in Oostenrijk geïntroduceerd en dat is een groot succes geworden dat veel navolging heeft gekregen.
Voor de Tweede Wereldoorlog strekten de familie-wijngaarden zich uit tot in Hongarije. Het IJzeren Gordijn werd er dwars doorheen gebouwd. Na de val van de muur kreeg de familie haar eeuwenoude wijngaarden in het Hongaarse district Sopron weer terug. De zusjes hebben de kans aangegrepen om met de Hongaarse wijngaarden hun eigen wijnbedrijf te starten.
Sinds 2006 staan de dames aan het roer, van de wijngaard tot wijnkelder en de marketing. Birgit richt zich vooral op de wijngaarden en de kelder. Katrin houdt zich vooral bezig met de marketing en de distributie. Sinds 2006 telen de zusjes hun druiven op biologische wijze. Dat is een principekwestie. Katrin wilde alleen meedoen als hun wijnhuis biologisch zou worden. Sinds 2009 hebben ze hun biologische certificering op zak. Onder het motto "Born to make wine" veroveren de ambitieuze zusjes momenteel de internationale wijnwereld.








