Wijn van Weingut Landauer
Het weingut Landauer is een typisch Oostenrijks, zeer oud familiebedrijf. In 1650 stichtte voorvader Andreas Franz het wijngoed in het historische stadje Rust in het wijndistrict Neusiedlersee-Hügelland. Tegenwoordig maken vader en zoon Bruno en Stefan Landauer de wijnen. Een bijzonder divers assortiment kwaliteitswijnen; van droog wit, rosé tot fruitig rood en prachtig edelzoet.
Rust is een van de fraaiste en oudste wijnstadjes van Oostenrijk, pal aan het grote Neusiedler meer. ’s Zomers klepperen de ooievaars op vrijwel alle schoorstenen van het stadje. Alles draait hier al honderden jaren om de wijn. Niet voor niets staat er een wijnacademie waar wijnmakers uit de wijde omgeving worden opgeleid.
Bij de verscheidene wijnhuizen kun je altijd de laatste oogst proeven. Rust is beroemd vanwege zijn grote diversiteit wijnen, maar één springt er uit: De Ruster Ausbruch. Dit is een uniek appellation dat alleen de wijnmakers uit Rust sinds 1634 mogen maken. Het zijn edelzoete wijnen van zeer hoge kwaliteit, vergelijkbaar met Trockenbeerenauslese.
De familie Landauer is een klein familiebedrijf. Vader, moeder en zoon Stefan houden het bedrijf met elkaar draaiende. Vader en zoon werken in de wijngaarden en maken de wijn, moeder staat in het kleine winkeltje van het Weingut. Ze werken zeer bewust naturnah volgens het zogenaamde KIP Programma. De strenge regels van dit programma schrijven voor dat in de wijngaarden in harmonie met de natuur moet worden gewerkt. Bestrijdingsmiddelen moeten bijvoorbeeld tot een absoluut minimum worden beperkt, net als bij biologische wijnen.
De Landauers telen een groot aantal internationale en inheemse Oostenrijkse druiven als Grüner Veltliner, Welschriesling, Sauvignon Blanc, Zweigelt, Blaufränkisch, Merlot, Gewürztraminer, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Neuburger. De nabijheid van de Neusiedlersee speelt een belangrijke rol. Het grote meer brengt de wijngaarden verkoeling. Door de ochtenddauw van het meer kunnen de druiven ondanks de overvloedige zonneschijn lang rijpen. Daardoor ontwikkelen ze veel smaak.