Wijn van Vinarija Dingač
Vinarija Dingač is een oude wijncoöperatie uit Kroatië, vernoemd naar de beroemde Dingač wijngaarden op het schiereiland Pelješac, vlak boven Dubrovnik, in de Adriatische Zee. Ze maakt rode wijnen van de Plavac Mali druif en witte wijn van de Pošip. Bij de coöperatie zijn inmiddels 330 kleine druiventelers aangesloten, verspreid over verschillende (schier)eilandjes in de regio.
Dingač is opgericht in 1902 en heeft twee Wereldoorlogen en de socialistische tijd overleefd. Dingač is nog altijd springlevend, mede dankzij het wijnbedrijf Badel daar wie het recent is overgenomen. Vooral de export heeft hierdoor een stevige impuls gekregen.
Inmiddels beheren ruim 330 aangesloten druiventelers bijna 300 hectare aan wijgaarden, waarvan 43 hectare in de beroemde Dingac appellatie en 29 hectare in de in Kroatië vermaarde Postup appellatie. In deze beroemde wijngaarden wordt de Plavac Mali verbouwd. De belangrijkste blauwe druif van het land, die door de locals wel het 'bloed van de Kroatische bodem' wordt genoemd.
De wijngaarden liggen op steile grond, direct aan de zee. Ze vangen zeer veel zonne-schijn, niet alleen vanwege de steile wijngaard waarin de druiven bijna loodrecht op de zon staan, maar ook door de reflectie van de zon in het water.