Wijn van Béres
In 2002 kocht de Hongaarse familie Béres 45 hectare wijngaarden bij het dorpje Erdőbénye, midden in de beroemde Hongaarse wijnregio Tokaj. Met maar één doel voor ogen: Kwaliteitswijnen maken in de traditionele stijl en van de inheemse druiven uit de Tokaj regio. De familie Béres wil bijdragen aan het herstel van de naam en faam van het oudste appellation ter wereld.

Kosten noch moeite zijn gespaard. Dat hoeft ook niet want de familie heeft een vermogen verdiend in de farmaceutische industrie. Met behulp van een gespecialiseerde architect is naar traditioneel ontwerp het wijnhuis opgetrokken uit natuursteen uit de regio. De familie Béres won er verschillende architectuurprijzen mee. Het gehele productieproces, vanaf de oogst tot het bottelen wordt in het eigen domein uitgevoerd. Béres gebruikt de modernste apparatuur maar volgt de traditionele methoden uit de regio.
De wijngaarden liggen op de steile zuidelijke hellingen en de kleine vallei van twee nabij gelegen heuvels. De grond bevat veel tufsteen. De wijngaarden hebben daarmee een prachtig microklimaat. Een hele mooie basis voor goede wijnen met een geheel eigen karakter. Helemaal volgens de traditie waaraan de familie Béres zo'n grote waarde hecht verbouwen ze alleen inheemse druiven uit de Tokaj: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Kövérszőlő en Zéta. Hiervan maken ze een fascinerend assortiment van enkele droge en verschillende zoete witte wijnen die tot de wereldtop behoren.
Wij kozen uit het assortiment van de familie Béres hun Magita cuvee. Magita verwijst naar een beroemde Hongaarse legende uit de tijd dat het land in de Middeleeuwen overheerst werd door de Turken. Magita was de mooie en slimme dochter van een landheer uit Erdőbénye. Ze hielp Hongaren onderduiken en riskeerde daarbij haar eigen leven. De Turken kwamen erachter en Magita vluchtte. Ze verdronk samen met het achtervolgende Turkse leger in een nabij gelegen meer. Daardoor bleef Erdőbénye een Turkse bezetting bespaard
De Magita Cuvee is een authentieke zoete Tokaj gemaakt van drie typisch inheemse druivenrassen Furmint, Sárgamuskotály en Kövérszőlő. Hij is voor een Tokaj plezierig licht en makkelijk verteerbaar.








