Wijn uit Neusiedlersee
Het wijndistrict Neusiedlersee ligt tussen het gelijknamige meer en de Hongaarse grens. Ooit was het één groot moeras. 's Morgens is het mistig, 's middags schijnt de zon overvloedig. Ideale omstandigheden voor prachtige edelzoete wijnen. Maar dat niet alleen. Steeds meer wijnboeren maken stijlvolle droge witte en rode kwaliteitswijnen. Je kunt bij ons 7 wijnen uit Neusiedlersee kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Om zogenaamde 'edele rotting' van druiven te krijgen heb je bijzondere omstandigheden nodig: een lange zonnige herfst met veel mist. In de bekende Franse Sauternes heb je dat. Rond de Neusiedlersee in Oostenrijk heb je iets vergelijkbaars. Het ondiepe meer warmt flink op in de zomer. 's Morgens is het water warmer dan de koele lucht en drijft de mist over de wijngaarden. De druiven worden poreus, verliezen water en verschrompelen. Mierzoet druivensap blijft achter.
Daar maken de wijnboeren in Neusiedlersee prachtige Prädikat wijnen van zoals Beerenausleses, Ausbruchs en Trockenbeerenausleses ('TBA'). De Welschriesling is misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor deze edelzoete wijnen, maar eigenlijk alle druiven die er groeien, worden gebruikt. De Roter Traminer, met zijn fijne kruidigheid, leent zich bijvoorbeeld ook prachtig voor dit type wijnen.
Steeds meer droge rode en witte wijnen
Het zijn zeker niet alleen zoete wijnen die in de ruim 7.500 hectare wijngaarden van het wijndistrict Neusiedlersee gemaakt worden. Steeds meer moderne wijnboeren ontdekken de mogelijkheden om droge wijnen te maken. Vooral rode van de Zweigelt druif doen het uitstekend. Ze zijn fruitig en geconcentreerd. Sommige worden op hout gerijpt.
Wijnboer Josef Umathum is een van de meest invloedrijke pioniers. Hij werkt biodynamisch en heeft grote internationale prijzen gewonnen met zijn fascinerende rode terroirwijnen. Als geen ander kent hij het rijke potentieel van de wijngaarden in Neusiedlersee. Van löss tot zwarte aarde, van gravel tot zand, je vindt het er allemaal.