Dit krachtige rode Stierenbloed is het beste dat wijnland Hongarije momenteel te bieden heeft. Werd in ons land al eens uitgeroepen tot Wijn van het Jaar tijdens het Proefschrift Wijnconcours.
Vergist en 18 maanden gerijpt in Hongaarse eikenhouten vaten. Intens en krachtig in de geur, mysterieus, jong met mooie zachte tannine. Kruidigheid van laurier. Vol en stevig maar met de frisse zuren die typerend zijn voor de Hongaarse rode wijn.
In 2008 was hij al genomineerd en in 2009 won wijnmaker György Lörincz de meeste prestigieuze wijnprijs van Hongarije: Wijnmaker van het jaar! Hij dankt de titel aan de perfectie die hij zonder compromissen nastreeft. Hij maakte al jaren wijn maakte voordat hij ze goed genoeg vond om te verkopen en dat typeert dit eigenzinnig genie. Lees verder over St. Andrea >>
Eger wordt vaak met het Franse Bourgondië vergeleken. Maar in Eger staan veel meer verschillende druiven aangeplant. En daar maken de wijnmakers hun befaamde 'Stierenbloed' van. Sinds de val van de muur is Eger aan een tweede jeugd begonnen. De kwaliteit van de wijnregio ging het rasse schreden vooruit. In 1995, 1998, 2005 en 2009 leverde Eger de Hongaarse wijnmaker van het jaar. Lees verder over Eger >>
De wereldberoemde Merlot geeft pruimige, soms zijdezachte wijnen met vrij weinig tannines. In de rijpe geur van de Merlot herken je vaak rood fruit als aardbei, zwarte kersen, frambozen, dikwijls pruimen en soms zwarte bessen en vijgen. Zachter dan de Cabernet Sauvignon, voller dan de Pinot Noir. Lees verder over de Merlot druif >>
De Kékfrankos druif (in het Oostenrijk: Blaufränkisch) geeft fruitige, levendige rode wijnen met een geur van rijpe kersen en bessen en een hint van kruiden en peper. Het zijn karaktervolle, pittige wijnen. Niet zwaar en niet al te veel tannines. Hij wordt vaak gemengd met andere druiven tot fraaie cuvees, zoals het beroemde Hongaarse Stierenbloed. Lees verder over de Kékfrankos druif >>
De Cabernet Franc geeft subtiele rode wijnen. Ze zijn zachter dan de Cabernet Sauvignon. Met minder tannine en een fijnere textuur. Vaak heeft wijn van de Cabernet Franc naast rijpe frambozen wat potloodslijpsel in de neus en een wat aardse of vegetale smaak, die aan groene paprika doet denken. Lees verder over de Cabernet Franc druif >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Shiraz druif >>
Hij klinkt Frans, maar de Menoir is toch echt een bloedeigen Hongaarse druif. Menoir geeft aromatische, middelzware rode wijnen. Ze kunnen wat tannine hebben maar worden toch meestal jong gedronken. Als je een fles van pure Menoir weet te vinden althans, want meestal wordt hij gebruikt voor blends. Lees verder over de Menoir druif >>
De beroemde Pinot Noir geeft lichtrode en fluweelzachte wijnen. Drink je hem jong, dan heb je een grote kans op aardbeien, frambozen en viooltjes in de neus. Oudere Pinot Noirs ruiken naar rijpe aardbeien en gedroogde pruimen. Ze hebben vaak iets 'aards' dat associaties oproept van 'stal' of 'wild'. Maar altijd zijn het vrij lichte, delicate wijnen met weinig tannine. Lees verder over de Pinot Noir druif >>
Land: | Hongarije |
Streek: | Eger |
Druif: | Merlot, Kékfrankos, Cabernet Franc, Shiraz, Menoir en Pinot Noir |
Wijnmaker: | St. Andrea |
Alcohol: | 14,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 17° C |
Op dronk: | 2022 - 2032 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Hertenbiefstuk, gegrilde rib-eye of tournedos. |
Hoge Vivino-score:
4.1