In 2008 was hij al genomineerd en in 2009 won wijnmaker György Lörincz van St. Andrea de meeste prestigieuze wijnprijs van Hongarije: Wijnmaker van het jaar. Dit is zijn instapmodel Akutyafáját, wat zich laat vertalen als 'Jeetje!'.
Hij ruikt naar pruimen, kersen, blauwe bessen en viooltjes. In de frisse smaak herken je verse pruimen, bosbessen, veel klein rood fruit en zachte tannine. Pittig en expressief. Als hij zo doorgaat zou György zomaar wederom wijnmaker van het jaar kunnen worden. Dan zal hij vast weer Akutyafáját! roepen.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Natuurlijk! Is een naam waar je zomaar als leuke oom grappen mee kunt gaan maken op een tot dan toe leuk verjaardagsfeestje. Maar dat doen we natuurlijk niet. We gaan fijn deze wijn drinken en een volle mond halen met rijpe pruimen, zonnige kersen, confiture, milde specerij en besjeszuren. Dit oogstjaar wat frisser en doordrinkbaarder. Beter daardoor.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Kersen en bramen, cassis, munt, elegant, finesse en goede zuren, fijne tannine.
Paul van orshaegen uit Lier: 8
De wijn is goed, heb nog maar 1 fles gedronken , hij moet niet onderdoen voor Franse wijn.
donderdag 21 april 2022Marten Negenman uit Alkmaar: 5
beetje waterig
zaterdag 25 november 2017In 2008 was hij al genomineerd en in 2009 won wijnmaker György Lörincz de meeste prestigieuze wijnprijs van Hongarije: Wijnmaker van het jaar! Hij dankt de titel aan de perfectie die hij zonder compromissen nastreeft. Hij maakte al jaren wijn maakte voordat hij ze goed genoeg vond om te verkopen en dat typeert dit eigenzinnig genie. Lees verder over St. Andrea >>
Eger wordt vaak met het Franse Bourgondië vergeleken. Maar in Eger staan veel meer verschillende druiven aangeplant. En daar maken de wijnmakers hun befaamde 'Stierenbloed' van. Sinds de val van de muur is Eger aan een tweede jeugd begonnen. De kwaliteit van de wijnregio ging het rasse schreden vooruit. In 1995, 1998, 2005 en 2009 leverde Eger de Hongaarse wijnmaker van het jaar. Lees verder over Eger >>
De wereldberoemde Merlot geeft pruimige, soms zijdezachte wijnen met vrij weinig tannines. In de rijpe geur van de Merlot herken je vaak rood fruit als aardbei, zwarte kersen, frambozen, dikwijls pruimen en soms zwarte bessen en vijgen. Zachter dan de Cabernet Sauvignon, voller dan de Pinot Noir. Lees verder over de Merlot druif >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
De Cabernet Franc geeft subtiele rode wijnen. Ze zijn zachter dan de Cabernet Sauvignon. Met minder tannine en een fijnere textuur. Vaak heeft wijn van de Cabernet Franc naast rijpe frambozen wat potloodslijpsel in de neus en een wat aardse of vegetale smaak, die aan groene paprika doet denken. Lees verder over de Cabernet Franc druif >>
De beroemde Pinot Noir geeft lichtrode en fluweelzachte wijnen. Drink je hem jong, dan heb je een grote kans op aardbeien, frambozen en viooltjes in de neus. Oudere Pinot Noirs ruiken naar rijpe aardbeien en gedroogde pruimen. Ze hebben vaak iets 'aards' dat associaties oproept van 'stal' of 'wild'. Maar altijd zijn het vrij lichte, delicate wijnen met weinig tannine. Lees verder over de Pinot Noir druif >>
De Blauburger is een typisch Oostenrijkse druif die fruitige, niet al te zware wijnen geeft met een aangename geur van rode bessen en vlierbessen. Ze zijn elegant en makkelijk drinkbaar, met niet al te veel tannines. Lees verder over de Blauburger druif >>
De Kékfrankos druif (in het Oostenrijk: Blaufränkisch) geeft fruitige, levendige rode wijnen met een geur van rijpe kersen en bessen en een hint van kruiden en peper. Het zijn karaktervolle, pittige wijnen. Niet zwaar en niet al te veel tannines. Hij wordt vaak gemengd met andere druiven tot fraaie cuvees, zoals het beroemde Hongaarse Stierenbloed. Lees verder over de Kékfrankos druif >>
De Turán is een vrij onbekende Hongaarse blauwe druif die dieprode wijnen geeft. Ze hebben mooie zuren, een bloemige geur en rijp zwart en rood fruit in de smaak. Turán wordt meestal geblend met andere druiven, een enkele keer duikt er een fles van enkel Turán op. Lees verder over de Turán druif >>
Land: | Hongarije |
Streek: | Eger |
Druif: | Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Pinot Noir, Blauburger, Kékfrankos, Turán |
Wijnmaker: | St. Andrea |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 16° C |
Op dronk: | 2023 - 2027 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Aangenaam als apéritief. Lekker bij gegrilde kip. Goddelijk bij charcuterie. |