Begin vorige eeuw was Libanon nog een Protectoraat van Frankrijk. De Fransen zijn al lang weer verdwenen. Maar hun druiven groeien nog steeds in de Libanese Bekaa vallei. Zo verscheen deze blend van Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Grenache, Cinsault op onze proeftafel.
Heeft gerijpt in stalen vaten en geeft daardoor vooral rijp fruit van pruimen, kersen en bramen. Sappige zuren, wat kruidigheid van laurier en milde tannine toe. Een prima kennismaking met de moderne Libanese wijn.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Geur: ver gerijpt, umami, kruidnagel, rozijn. Smaak: rijk, gerijpt, tabak, specerijen, heftig
Clos st. Thomas - of ook wel Château St. Thomas - is een Libanees familiebedrijf dat kwaliteitswijnen maakt in de Bekaa Vallei. Zowel rood als wit en voornamelijk van Franse druiven die in de eigen kelder in Franse eikenhouten vaten rijpen. Vader Said Touma zwaait de scepter. Zijn vier kinderen werken allen in het familiebedrijf. Lees verder over Clos st. Thomas >>
De Bekaa Vallei is het belangrijkste wijngebied van Libanon, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het terroir is ideaal voor landbouw en in het bijzonder, voor wijnbouw. In tegenstelling tot de rest van Libanon, waar het heet en droog kan zijn, is het klimaat hier gematigd. Lees verder over Bekaa Vallei >>
Waar je glas Cabernet Sauvignon ook vandaan komt, hij is altijd herkenbaar. Aan zijn dieprode kleur, die bijna paars is als hij nog jong is. Maar vooral aan zijn aroma van cassis. Vaak ruik je ook de geur van een sigarenkistje, soms zelfs potloodslijpsel of milde tabak. Als je Cabernet Sauvignon wilt kopen, let er dan op dat hij niet te jong is en of hij in stalen tanks of in houten barriques is opgevoed. Lees verder over de Cabernet Sauvignon druif >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
De wereldberoemde Merlot geeft pruimige, soms zijdezachte wijnen met vrij weinig tannines. In de rijpe geur van de Merlot herken je vaak rood fruit als aardbei, zwarte kersen, frambozen, dikwijls pruimen en soms zwarte bessen en vijgen. Zachter dan de Cabernet Sauvignon, voller dan de Pinot Noir. Lees verder over de Merlot druif >>
De Grenache Noir (Garnacha in Spanje) geeft lustige wijnen met ruige geuren van bosbessen, zwarte kersen, geroosterde noten, honing, peper, kruiden en specerijen. Omdat de Grenache niet al te veel tannine of zuren heeft, kan ze het beste jong gedronken worden. Naarmate Grenache oudert, krijgt ze tonen van leer, een waarschuwing dat de fruitige smaak verdwijnt om nooit meer terug te komen. Lees verder over de Grenache druif >>
Jonge wijn van de Cinsault druif is aromatisch, met zacht fruit in de mond. In Frankrijk wordt Cinsault meestal gemengd met andere, extravertere druiven als Mourvèdre of Syrah. Cinsault geeft zulke blends wat meer balans. Je ziet hem ook veel in Libanon en in Zuid-Afrika. Lees verder over de Cinsault druif >>
Land: | Libanon |
Streek: | Bekaa Vallei |
Druif: | Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Grenache, Cinsault |
Wijnmaker: | Clos st. Thomas |
Alcohol: | 13,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 17° C |
Op dronk: | 2020 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Chateaubriand. |