Wijn van Clos St. Thomas
Clos st. Thomas - of ook wel Château St. Thomas - is een Libanees familiebedrijf dat kwaliteitswijnen maakt in de Bekaa Vallei. Zowel rood als wit en voornamelijk van Franse druiven die in de eigen kelder in Franse eikenhouten vaten rijpen. Vader Said Touma zwaait de scepter. Zijn vier kinderen werken allen in het familiebedrijf.
De familie maakt al meer dan 100 jaar arak, een anijslikeur en dé nationale drank van Libanon. Lang werden de druiven van Clos St. Thomas alleen voor dit gedestilleerde drankje gebruikt. Tot Said Touma in 1990 besloot om behalve arak ook wijn te gaan maken. De eerste fles verscheen acht jaar later op de markt en was een groot succes.
De hete Bekaa Vallei is een ideale plek om goede wijnen te maken. De wijngaarden liggen op groene hellingen. Ze genieten van overdadige zon en drinken het smeltwater van de hoge bergtoppen. 's Nachts kan het flink afkoelen. Perfecte omstandigheden om rijpe druiven te kweken.
Said maakt zijn wijnen van voornamelijk Franse druiven als Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Cinsault, Merlot en Chardonnay. Dat is typisch voor de Bekaa Vallei, waar de Fransen in een vorige eeuw flink 'eigen' druiven hebben aangeplant. Said wordt inmiddels geassisteerd door zijn zoon Joe-Assad die oenologie studeerde in Montpellier en Bordaux. Zijn drie dochters doen de administratie, marketing en het laboratorium onderzoek.