Hier hebben we sinds de Middeleeuwen houten vaten, maar veel Georgische wijnmakers gebruiken nog steeds aardewerken amfora's. De druiven gaan er met schil en al in. Volgens de traditie mag het kleinste jongetje van het dorp als eerste proeven. Huilt hij niet, dan is de wijn goed!
Deze amforawijn van de inheemse Kisi druif is theekleurig. De geur zet je smaakpapillen meteen op scherp: kweepeer, mint, butterscotsch en rozenbottels. De smaak is verrassend fris, met tonen van geroosterde amandelen, herfstbloemen en tannine.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
In Collio verlangt Joska Gravner een vermogen voor zijn klassiek op amfora gerijpte witte wijnen. In Georgië worden beduidend sympathiekere tarieven gehanteerd. Maar die maken de wijn niet minder interessant. Al dient er gewaarschuwd te worden dat dit wit niet bedoeld is voor de liefhebbers van alledaags-dartel-recht door zee wit fruit van een hoog tralala-gehalte.
Vinoterra is voor de 'gevorderde smaak'. Hierin melden zich amandeltjes, gedroogde abrikozen, kokosmatten, vijgen, hazelnoten, marmelade, rozebottels en een sherryknipoog. Eerst maar eens dit proberen om te ontdekken of het u wel waard is wat Gravner vraagt voor een flesje.
Schuchmann wijnen is een project van de Duitse ondernemer Burkhard Schuchmann en Georgische wijnmakers. De schoonheid van het landschap, de gastvrijheid van de Georgen en de bijzondere wijngeschiedenis inspireerde Schuchmann tot dit bijzondere project. De wijnen combineren het beste van de Georgische wijncultuur met een Duitse organisatie. En dat leidt tot een fascinerend resultaat. Lees verder over Schuchmann >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
Op de Westerse wijze geproduceerd zijn wijnen van de Georgische Kisi druif vaak licht en fris, met impressies van citrusvruchten en een harmonieuze, droge smaak. Op de traditionele Georgische wijze geproduceerd in amfora's heeft de wijn veel meer diepgang en verandert het aroma onherkenbaar. Lees verder over de Kisi druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Kisi |
Wijnmaker: | Schuchmann |
Alcohol: | 12,5% Vol. |
Op dronk: | 2014 - 2021 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
De Georgische keuken gebruikt zeer veel verse kruiden als koriander, dille, dragon en munt. Vast geen toeval dat deze wijn goed combineert met kruidige gerechten. |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT