Wijn van Popova Kula
Popova Kula is een modern Macedonisch wijnhuis. Sinds 2005 perst het rode en witte druiven. Vooral van inheemse Macedonische soorten als Vranec, Stanushina en Zilavka. Popova Kula heeft ook een restaurant en een hotel, waar vakantie vierende Nederlanders graag gebruik van maken.
De wijngaarden van Popova Kula liggen in Tikvesh, in de Povardarie wijnregio. Een zeer oud wijngebied, waar al 3.300 jaar wijn wordt gemaakt. Zolang doet Popova Kula dat nog niet. Het jonge bedrijf opende in 2005 haar kelders. Die liggen onder een eeuwenoude, 17 meter hoge toren, die het wijnbedrijf gerestaureerd heeft. Het is de oude toren van een klooster dat al in de Romeinse tijd bekend was. Daar is het wijnhuis dan ook naar genoemd. Popova Kula betekent: de toren van de priester.
Popova Kula heeft enkele internationale druiven in de wijngaard staan als Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Maar in tegenstelling tot de meeste wijnhuizen in de regio, richt Popova Kula zich vooral op de autochtone Macedonische soorten. Popova Kula maakt wijn van Stanushina, Vranec, Prokupec, Temjanika en Zilavka. Dat past in de filosofie van de wijnmaker. Hij is er op gebrand om de wereld kennis te laten maken met moderne wijnen van vergeten Macedonische soorten.
Popova Kula maakt niet alleen wijn. Er is ook een restaurant en een hotel. Veel Nederlanders maken daar graag gebruik van tijdens rondreizen door Macedonië. Daar kun je natuurlijk de wijnen van Popova Kula drinken, naast gerechten uit de traditionele Macedonische keuken.