Wijn van Khareba
Khareba is een niet bepaald kinderachtig Georgisch wijnhuis. Een team van Georgische en West-Europese experts heeft het bedrijf de afgelopen volledig gemoderniseerd en is verantwoordelijk voor de productie van twintig verschillende wijnen. Ze hebben een gemeenschappelijk doel: topwijnen maken voor de internationale markt, maar met het behoud van de unieke Georgische identiteit.
Om de Georgische identiteit te behouden is er niet ingezet op de internationaal bekende druiven als Chardonnay en Merlot. Integendeel, Khareba werkt actief aan de promotie van bijna uitgestorven Georgische soorten als Krakhuna, Otskhanuri Sapere, Tsitska en Tsolikouri.
Khareba beheert wijngaarden in Kachetië, de belangrijkste wijnprovincie van het land en in het nog onbekendere Imeretië. In de laatst genoemde provincie worden vooral mousserende en stille witte wijnen gemaakt. Daarvoor heeft het bedrijf moderne, Italiaanse apparatuur aangeschaft.
In Kachetië ligt de nadruk op rood. Daar worden de wijnen bewaard in een 7,5 kilometer lange ondergrondse tunnel met een constante temperatuur tussen de 10 °C en 12 ° C. Dat zijn van die handige overblijfselen uit de communistische tijd. Al gaat de historie van de wijngaarden veel verder terug: Al in de 16e eeuw maakten de Georgische koningen er wijn.