Wijn van Ferdinando Principiano
Ferdinando Principiano is een 'rising star' onder de wijnmakers uit Piemonte. Hij beheert een klein familie wijngoed met nauwelijks meer dan 9 hectare aan wijngaarden. Dat doet hij volgens zijn eigen filosofie en dat betekent dat de natuur zijn werk moet kunnen doen. Dus geen bestrijdingsmiddelen en een natuurlijke gisting. Zijn wijnen horen bij de beste van de Piemonte regio.
Ferdinando en zijn Spaanse vrouw Belen hebben het wijngoed tien jaar geleden overgenomen van Ferdinando's vader. Het is sinds het begin van de vorige eeuw in de familie. Ferdinando streeft ernaar om de smaak van de druiven in zijn wijngaarden zo puur mogelijk in de wijn terug te laten komen. Hij hanteert de snoeischaar rigoreus om geconcentreerd sap in de druiven te verkrijgen. De lagere opbrengst per hectare neemt hij voor lief. De kwaliteit gaat voor Ferdinando boven alles.
De jonge Ferdinando mag je gerust eigenzinnig noemen. Toch valt hij vooral terug op de wijze van wijnmaken van zijn voorvaders. De meeste technische hulpmiddelen als bestrijdingsmiddelen, gekweekte gisten en temperatuurcontrole in de kelder, laat hij bewust achterwege. Hij flirt met de biodynamische manier van wijnmaken.
Ferdinando heeft enkel blauwe druiven aangeplant: Freisa, Barbera, Dolcetto en Nebbiolo. Daarvan maakt hij intens fruitige, herkenbare wijnen. Ze horen bij de beste van Piemonte.