Wijn van Bovin
Wijnhuis Bovin uit het pittoreske stadje Negotino is één van de meest prestigieuze wijnhuizen van Macedonië. In 1998 was de oorlog bij de Noorderburen voorbij en zagen de eigenaren van Bovin hun kans schoon om hun wijnhuis te starten. Ze richtten zich vanaf het begin bewust op het topsegement van de Macedonische markt. Bovin verkoopt haar wijnen inmiddels over de hele wereld en heeft niet te klagen over internationale erkenning.
Niet gehinderd door een communistisch verleden maakt Bovin op een moderne manier wijn. De kelders en de wijngaarden zijn op West-Europees niveau. Gelukkig zijn ze de lokale tradities niet vergeten en hebben ze naast Cabernet Sauvignon en Merlot ook lokale druiven aangeplant met als belangrijkste de Vranec.
De wijngaarden liggen in het Tikvesh wijndistrict aan de oevers van de Vardar rivier in de Povardarie regio. Dit kun je beschouwen als het 'Mekka' van de Macedonische wijngebieden. 's Zomers is het droog en kan de temperatuur op sommige plekken oplopen tot 40°C. Maar 's avonds en 's nachts blaast een koele noordenwind door de wijngaarden en koelt de temperatuur behoorlijk af. Net als in de winter, die straf kan zijn.
Een kwartje voor een kurk
Bovin is al jaren de publiekslieveling van de 'gegoede Macedonische burgerij'. In alle toprestaurants in de hoofdstad Skopje vind je de wijnen van Bovin op de kaart. De wijze waarop Bovin dit bereikt heeft is legendarisch. De obers van de toprestaurants kregen een kwartje voor elke kurk die bij het wijnhuis werd ingeleverd. Aangemoedigd door deze 'bonus' gingen ze massaal de Bovin wijnen bij hun clientèle promoten. Binnen korte tijd was het de meest geschonken wijn in de betere Macedonische horeca.