Wijn van Cantine di Marzo
De Cantine de Marzo is het vierhonderd jaar oude wijnbedrijf van de familie Di Marzo uit het stadje Tufo in Campania. Het is de familie die de Greco druif in de 17de eeuw in de regio introduceerde. De familie werd rijk en invloedrijk dankzij een zwavelmijn maar heeft zich nu weer volledig op het wijnmaken toegelegd.

De Di Marzo's zijn een oude, industriële familie uit Campania. Verschillende voorvaderen zaten in het Italiaanse parlement. Ze zijn rijk geworden dankzij een zwavelmijn die ze vier eeuwen lang exploiteerden, totdat hij in de jaren 1980 was uitgeput. Al evenlang maken ze wijn, al was dat voornamelijk een leuke nevenactiviteit.
Vandaag de dag is dat anders. Een nieuwe generatie van de familie Di Somma, directe afstammelingen van de Di Marzo's , hebben de wijngaard en de kelder de afgelopen jaren rigoreus gemoderniseerd. Kosten noch moeite zijn gespaard om wijnen te maken die weer bij de top van de regio behoren.
Ze kunnen bogen op een rijke wijnhistorie en een geweldige kelder. De kelders liggen onder het fraaie 17de eeuwse pallazo van de familie in het historische centrum van het stadje Tufo. Ze bestaan uit met de hand uit de rotsen gehouwen tunnels en ruimtes tot wel 20 meter diep met een constante, koele temperatuur. Ideaal om de wijn te laten rijpen.
In de loop van de eeuwen heeft de Cantine di Marzo haar sporen verdiend. In 1647 plantte Scipione di Marzo als eerste een stok van de Greco druif in zijn wijngaard in Tufo. In de loop der eeuwen is deze Greco di Tufo uitgegroeid tot een van de meest karakteristieke witte wijnen van Italië. Die van Cantine di Marzo staat wederom hoog aangeschreven. Behalve Greco heeft de familie Fiano in de wijngaard staan.








