Een cuvée van Babić, Syrah en Plavac Mali druiven. Dat kan alleen in Kroatië. In de provincie Dalmatië aan de Adriatische kust om precies te zijn. Want daar zijn de Babić en Plavac Mali lokale druivenhelden. Samen met de Syrah leveren ze een opvallende, typisch Mediterrane wijn.
Een lichtrood glas met een kruidige neus van specerijen, rozenbottels en nieuw leer. Warmbloedig en rijp. We proeven aardbei, bessen, kaneel, cederhout en amandel. Spannend hoor, zo'n Kroatische cuvée. Helemaal als er een stuk varkensprocureur naast ligt, langzaam gegaard in knoflook en rozemarijn.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Geur: Kruiden en pruimen, leer, tabak. Smaak: Rijp, een zoetje, zwoel, goede tannine.
Joel uit Breda: 9
Een bijzondere Kroaat met een "wauw-effect". Vooral in het begin een hele bijzondere leren jas in de neus en zelfs in de smaak in combinatie met een mooie hand vol bessen!
dinsdag 20 november 2018Zlatan Otok is één van de beste wijnhuizen van Kroatië. Ze maken wijnen op het eilandje Hvar in de Adriatische Zee en recht daar tegenover op het vasteland. De meeste wijnen van Zlatan Otok worden gemaakt van inheemse Kroatische druiven. Zowel in binnen- als in het buitenland oogsten ze grote waardering. De wijnmaker van Zlatan Otok is inmiddels twee maal uitgeroepen tot Kroatisch wijnmaker van het jaar. Lees verder over Zlatan Otok >>
Langs de Kroatische kust, in Dalmatië, zijn de Plavac Mali en de Babić druif belangrijk. Ze groeien op de kurkdroge heuvels langs de kust. Deze wijngaarden zijn vaak zo steil en onherbergzaam dat de oogst met ezels plaats vindt. Op verschillende eilandjes voor de kust liggen stokoude wijngaarden met unieke, alleen daar te vinden druivensoorten. Zoals de witte Pošip en Grk van het eilandje Korćula, de Bogdanuša van het eilandje Hvar en de Vugava van het eilandje Vis. Lees verder over Dalmatië >>
De Babić is een inheemse druif uit Kroatië die dieprode wijnen kan geven met een intense smaak van peperig kersenfruit en zachte tannine. Maar Babić is kieskeurig: hij heeft een goede wijngaard nodig en een wijnmaker die de snoeischaar weet te hanteren. Lees verder over de Babić druif >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
De Plavac Mali is de belangrijkste inheemse blauwe druif van Kroatië. De Plavac Mali geeft krachtige, donkerrode wijnen, met een smaak die doet denken aan pruimen en kersen. Ze kunnen behoorlijke tannine hebben en ze zijn vrij alcoholisch, soms wel tot 17%. Sommige wijnboeren maken hem juist in een lichte stijl, als een frisse rode wijn met fijne zuren. Lees verder over de Plavac Mali druif >>
Land: | Kroatië |
Streek: | Dalmatië |
Druif: | Babić, Syrah en Plavac Mali |
Wijnmaker: | Zlatan Otok |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 16° C |
Op dronk: | 2014 - 2020 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Varkenshaas of varkensnek (procureur) |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT