Napareuli is het eeuwenoude appellation van een klein Georgisch wijndistrict. Waar de wijn van Saperavi druiven negen maanden rijpt in eikenhouten barriques. Dat leer je niet op een wijncursus. Je onthoudt het ook niet zo een-twee-drie. Hindert niet. Onthoud liever hoe 'ie smaakt. Dat is een stuk makkelijker.
Diep bloedrood en uitgesproken karakteristiek. Want al zouden ze het willen, de Georgiërs hebben geen idee hoe ze 'gelikte, commerciële supermarktwijntjes' moeten maken. Ze maken liever klassieke wijnen met genoeg tannine om een gegrilde lamskotelet of zelfs Indiase lamscurry de baas te zijn. Glimmende kersen en rijpe bramen, droppige bitters en de geur van een blok haardhout.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Napareuli ligt 2 uur rijden ten noordoosten van de Georgische hoofdstad Tblisi. In die tijd heeft u dan 115 kilometer afgelegd en ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat dat niet komt door de file.
Ter plaatste maakt men heel uitgesproken rood van de lokale saperavi. Misschien wel de belangrijkste druif van Georgië. Ooit omschreven als een druif met Navy Seal-kwaliteiten: winterhard en droogtebestendig. Levert vanzelfsprekend een wat stoere rode op, goed kruidig, sappig-laurierig en buitengewoon eigen. Wordt ter plekke ook vaak geschonken bij het ontbijt.
En dat laatste is geheel niet ten onrechte, want saperavi is een echte eetwijn. Komt mede door zijn geur van bastognekoeken, zwart fruit en ongeschaafde tannines.
Elena uit Groningen: 10
Wij hebben genoten!De beschrijving klopt.Top wijn!
vrijdag 16 februari 2018De bijna honderd jaar oude Telavi Wine Cellar is één van de beste wijnhuizen van Georgië. De wijngaarden liggen op de beste locaties in Kachetië, in het oosten van het land. De eigenaren hebben er voor gekozen om in te zetten op het hoogste kwaliteitssegment. De wijnen van Telavi worden over de hele wereld verkocht en sluiten goed aan bij de Westerse smaak. Lees verder over Telavi Marani Wine Cellar >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in de Georgische wijnregio Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Saperavi druif geeft krachtige rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de Saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp rood fruit. Lees verder over de Saperavi druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
District: | Napareuli |
Druif: | Saperavi |
Wijnmaker: | Telavi Marani Wine Cellar |
Alcohol: | 14,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 18° C |
Op dronk: | 2021 - 2026 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Gaat heel fijn bij een goede Indiase lamscurry |
Hoge Vivino-score:
3.9