Liefhebbers die zich al in de Roemeense wijnbouw hebben verdiept, weten het: De Fetească Neagră - spreek uit als 'Fetjaskuh Neagruh' - is daar de nationale blauwe druiventrots. Dit is de topper van het Roemeense wijnhuis Recas, waar de Australische Hartley Smithers de wijnen maakt. Die heeft zijn Selene opgevoed in kleine eikenhouten barriques en ongefilterd gebotteld.
Een karakteristieke, vuurrode Roemeen waarin het frisse fruit van kersen, herfstige bosbessen en rijpe bramen het voor het zeggen heeft. Dicht van structuur maar eerder soepel dan zwaar. Typisch Fetească Neagră; onthoudt die naam!
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Bosfruit, bramen, tikje kruidig, hout, getoast, cacao, koffie, kracht, tannine.
Pascal uit Oudewater: 8
Mooi donkerpaars in kleur. Kruidig(behoorlijk) en donker fruit. Is wat wrang maar na wat langer luchten wordt het een mooie, houterige; zwoele en kruidige wijn, goed droog in de mond met middellange afdronk.
Tip van Andere wijn en mijzelf,doet het zeer goed bij gegrilde eend.
https:www.foodandfriends.nlreceptenoosterse-gegrilde-eend.html
Recas is een succesvol en snel groeiend wijnavontuur van de Brit Philip Cox. Een kleine twintig jaar geleden kocht hij eeuwenoude wijngaarden in het Noordwesten van Roemenië om zijn droom te verwezelijken: een goed en succesvol wijnbedrijf neerzetten. Recas is inmiddels een van de modernste wijnhuizen Roemenië en wint steeds vaker internationale prijzen. Lees verder over Recas >>
In de 18de en 19de eeuw genoten de wijnen uit Banat een grote bekendheid aan het hof van de Weense keizer. Hier liggen onder andere de beroemde, oorspronkelijk Hongaarse Miniş wijngaarden en de oeroude wijngaarden van Recas. In 1862 won de Rosu de Miniş de eerste prijs op een international wijnconcours in Londen. In die tijd werden de wijnen uit deze wijngaarden al geëxporteerd naar Engeland, Nederland, Duitsland en zelfs de Verenigde Staten. Lees verder over Banat >>
De inheemse Roemeense Fetească Neagră druif geeft robijnrode wijnen met een fruitige smaak van zwarte bessen en kersen. Ze zijn vaak iets peperig, niet al te zwaar en soms met het frisse van verse munt. Maar vooral met veel enthousiast jong rood fruit. Lees verder over de Fetească Neagră druif >>
Land: | Roemenië |
Streek: | Banat |
Druif: | Fetească Neagră |
Wijnmaker: | Recas |
Alcohol: | 14,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 17° C |
Op dronk: | 2020 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Gegrilde eend |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT