Deze La Croix Petite van de Zuid-Franse wijnmaker Jean-Marc Balaran is bedoeld om de gerechten uit de plaatselijke keuken te begeleiden. Zoals confit de canard of een stoofpot van schapenbout. Daarom heeft Jean-Marc zijn Syrah, Braucol en Cabernet Sauvignon druiven geplukt en die 12 maanden in Frans eiken laten rijpen.
Het resultaat heeft een uitbundige geur van bramen, rode kersen en zwarte bessen. De houtrijping is mooi gedoseerd. Je proeft een beetje ceder, wat hartige laurierdrop maar het fruit blijft de boventoon voeren. Je kan hem nu met plezier drinken maar een nog een paar jaar in de kelder is ook geen enkel probleem.
Harold Hamersma (NRC): 9
Gaillac. Epicentrum van verloren gewaande en/of vergeten druiven. Duras, braucol, len de l'el en mauzac. Laatstgenoemde mocht ooit eens mee in een blend met muscadelle en sauvignon blanc die ik proefde in een witte van dit domein, la Vigne de l'Oubli.
Tezamen brachten zij het tot een onvergetelijke prestatie, mede dankzij een afdronk die er alles aan deed om niet verloren te gaan. Dat dat uiteindelijk na lang talmen toch het geval was, is geen schande. De gebakken ananas, de mango uit de pan, de rijpe banaan en peer, de honing, de Toblerone-nootjes en de flinterzuren... Ik proef ze nog steeds. En goed nieuws: de importeur voert de 2016 oogst nog. Aanradertje.
Over naar rood: ook met een vergeten druif, de braucol. In dit geval in veel herkenbaarder gezelschap van cabernet sauvignon en syrah. Waait in ieder geval niet met hun wind mee van braaf en gezeglijk rood fruit. Braucol bromt een beetje. Is niet bang om wat vriendelijk te bruuskeren. Met zuren en bitters, de hartigheid van laurier, de tannines uit het donkere laatje maar laat zich toch heerlijk verteren. En fèteren met de lokale confit de canard aan zijn zijde.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Rijp en krachtig, laurier en pruimen, mooie zuren, verteerbaar.
Domaine d'Escausses is al jaren een van de beste wijnhuizen van Gaillac. Ze maken een groot aantal wijnen volgens de oude tradities van de regio. Voornamelijk van de typische druiven uit Gaillac. Regelmatig vallen de wijnen van Domaine d'Escausses in de prijzen. De roze Sous la Tonnelle won de 2e prijs in de Nederlandse competitie 'Rosé aan Zee'. Lees verder over Domaine d'Escausses >>
De oeroude wijnregio Gaillac ligt pal in het zuiden van Frankrijk. Eeuwenlang was het een van de belangrijkste exporteurs van Franse wijn. Tot het in de negentiende eeuw de concurrentieslag verloor van de handelaren in Bordeaux. Sinds enkele jaren worden Gaillac en haar vergeten, oude druivensoorten door avontuurlijke wijndrinkers weer herontdekt. Lees verder over Gaillac >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
De Braucol - ook vaak Fer Servadou of kortweg Fer genoemd - is een druif uit de Franse Sud-Ouest. Een kwaliteitsdruif, die geconcentreerde wijn geeft met karakter en een uitbundige geur van rode bessen. Lees verder over de Braucol druif >>
Waar je glas Cabernet Sauvignon ook vandaan komt, hij is altijd herkenbaar. Aan zijn dieprode kleur, die bijna paars is als hij nog jong is. Maar vooral aan zijn aroma van cassis. Vaak ruik je ook de geur van een sigarenkistje, soms zelfs potloodslijpsel of milde tabak. Als je Cabernet Sauvignon wilt kopen, let er dan op dat hij niet te jong is en of hij in stalen tanks of in houten barriques is opgevoed. Lees verder over de Cabernet Sauvignon druif >>
Land: | Frankrijk |
Appellation: | Appellation Gaillac Contrôlée |
Streek: | Sud-Ouest |
District: | Gaillac |
Druif: | Syrah, Braucol en Cabernet Sauvignon |
Wijnmaker: | Domaine d'Escausses |
Alcohol: | 13,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 17° C |
Op dronk: | 2020 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Stevige kost als confit de canard of stoofpotten. |
Hoge Vivino-score:
3.9