Georgische oranje wijn. Van witte druiven die met schil en al vergist zijn in een enorme aardewerken kruik. Qvevri noemen de Georgiërs dat. Smaakt behoorlijk anders dan een witte wijn. Sommeliers in New York en Londen maken er goede sier mee.
Deze oranje wijn van Koncho heeft vijf maanden in de qvevri gezeten en daarna een jaar gerijpt in eiken vaten. Hij is goudgeel met een oranje-amber gloed. Ruikt en smaakt naar abrikoos, gekonfijte citroen, kweepeer, droogbloemen, gebrande hazelnoot, bergamot, cacao en gedroogde tutti frutti. Da's moeilijk uit te leggen, dat moet je proeven. En dan kun je hem ook nog eens net zo makkelijk combineren met met een gegrilde kip met veel knoflook en tijm als met een pittige Chaume kaas. Ongelofelijk.
Harold Hamersma (NRC): 8
Vergelijkbaar met stevige, koude witte thee. Wordt dan ook in een pot gezet, of beter gezegd: gefermenteerd in een qvevri (zie het rode stickertje in de vorm van een amfora op het etiket). Rokerige bergamot schurend langs gedroogde vruchten. Bokkig maar bijzonder. Nog meer spanning en sensatie met de andere wijnen van Koncho.
Monique uit Eindhoven: 8
Een heerlijke volle wijn met karakter.
zondag 12 december 2021Suzie uit Terneuzen.: 9
Koncho samen met Papari valley de beste Georgische wijnmakers in Nld te verkrijgen. Geen massaproductie maar echte wijnen.
woensdag 30 december 2020arend jan uit korteraar: 8
als je hem eenmaal waardeert dan is hij heel bijzonder. Echt een andere smaak dat je gewend bent. wij vinden hem heerlijk bij stevige kipgerechten en zelfs bij kalfsvlees. en met het verhaal erbij zet je echt iets bijzonders op tafel.
dinsdag 22 januari 2019Donkers uit Marken: 9
Onze eerste amberkleurige Georgische wijn ooit. Bijzondere ervaring, met een prikkelende abrikozenafdronk. Je moet er zeker de tijd voor nemen. Dit was het 'instapmodel' dus ben benieuwd wat er verder nog in het vat zit.
zaterdag 29 december 2018Jislaaik Wines uit Berg aan de Maas: 9
Goudgeel oranjetonen (orange wine), in de neus veel honing, bloesem, iets oxidatief maar heel licht, mineraal, in de smaak wat tannines, notig (amandelbitters), romig, gem. zuren, mooie afdronk van wit fruit en wat tropisch met notigheid. Heerlijke combi met roerbak tofu met gember en sherry woksaus. Staat als een huis.
donderdag 12 januari 2017Koncho is gevestigd in een zeventiende eeuws kasteel bij het stadje Kvareli in het uiterste Oosten van Georgië. De wijngaarden meanderen in de groene valleien tussen de heuvels aan beide zijden van de rivier. Een prachtig groen en fotogeniek landschap. Lees verder over Koncho & Co >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in de Georgische wijnregio Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Rkatsiteli is een inheemse Georgische druif die droge witte wijnen geeft met een verkwikkende zuurgraad. Georgische wijnboeren oogsten hem daarom graag laat - pas half oktober - als hij wat meer suikers heeft ontwikkeld. Lees verder over de Rkatsiteli druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Rkatsiteli |
Wijnmaker: | Koncho & Co |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 15° C |
Op dronk: | 2022 - 2027 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Niet combineren met vis, maar kiezen voor vettige kazen of kruidige, iets vettige gerechten van wit vlees. Een flink gekruide, gegrilde kip bijvoorbeeld |
Hoge Vivino-score:
4.0