Bosnië-Herzegovina. Dat land kennen we vooral uit mindere tijden. Denk aan die witte brug in Mostar, die twintig jaar geleden kapot werd geschoten. Daar vlak bij liggen de wijngaarden waar de druiven voor deze wijn met de hand zijn geplukt. De brug is gelukkig al lang weer gemaakt. En met de wijngaarden gaat het ook uitstekend. De inheemse Blatina druif heerst er als nooit te voren.
Hij geeft rijpe rode wijnen. Pruimen en rozijnen. Gestoofd door de hete balkanzon. Iets zoetig. Ongecompliceerd, vriendelijk en toegankelijk. Alsof de regio dat altijd is geweest.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Geur: gedroogde pruimen, krentjes. Smaak: dik zwoel, warm, een klein zoetje, zacht.
Citluk Winery is de grootste wijnproducent van Bosnië-Herzegovina. In 1957 werd het opgericht als coöperatie in het toenmalige Joegoslavië. In 2002 werd het geprivatiseerd en helemaal gemoderniseerd. Het wijnhuis ligt bij het plaatsje Citluk, nabij Mostar en dus dicht bij de Adriatische kust. Citluk maakt voornamelijk wijn van de inheemse blauwe Blatina en witte Zilavka druif. Een groot deel wordt geëxporteerd. Lees verder over Citluk Winery >>
De Blatina druif geeft rijpe rode wijnen met veel kruidigheid en aroma. Je proeft vaak pruimen en kersen en tonen van koffie. Hij groeit op de Balkan, vooral in Bosnië-Herzegovina, in de buurt van Mostar. Lees verder over de Blatina druif >>
Land: | Bosnië-Herzegovina |
Streek: | Mostar |
Druif: | Blatina |
Wijnmaker: | Citluk Winery |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 17° C |
Op dronk: | 2021 - 2026 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |