Tot voor kort was de Vital een verloren Portugese druif. Slechts één wijnmaker die in haar geloofde: António Carvalho, pleitbezorger van vergeten druiven. Hij plantte Vital in een wijngaard in de bergen en perste er de enige 'single variety' ter wereld van: zijn Casal Figueira. António is helaas veel te vroeg gestorven. Maar zijn vrouw Marta Soares zet zijn levenswerk voort.
Die maakt er een heel zuivere, schone wijn van. Strak, met fijne mineralen, frisse citroen, wat venkel en meloen. Een verfijnde wijn om een mooi stukje gebakken vis mee te begeleiden, zoals roodbaars of een kabeljauwhaasje.
Yvan uit Stabroek: 8
Pretentieloze frisse wijn die prima bij Hollandse maatjes past.
maandag 21 juni 2021Ribatejo is de wijnregio direct ten Noordoosten van Lissabon. Het is een vruchtbaar gebied, waar behalve druiven ook tomaten, appels en andere gewassen worden gebouwd. De vruchtbaarheid van Ribatejo is voor de wijnbouw precies het probleem: de druiven worden er lui van en de wijn vlak. Gelukkig zijn er toch een paar arme stukjes grond te vinden. Lees verder over Ribatejo >>
De Vital is een zeldzame Portugese witte druif. Zelden zul je een fles van Vital tegenkomen, laat staan een fles van enkel Vital. Want er is maar één wijnmaker die dat doet Lees verder over de Vital druif >>
Land: | Portugal |
Appellation: | Vinho Regional Lisboa |
Streek: | Ribatejo |
Druif: | Vital |
Wijnmaker: | Casal Figueira |
Alcohol: | 12,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 9° C |
Op dronk: | 2023 - 2028 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Goed te combineren met allerlei vis, zoals bacalhau, zeebaars of gefrituurde vis (fritto misto) |
Nog
4 flessen in voorraad
Hoge Vivino-score:
3.9