We zijn bij AndereWijn dol op onbekende wijntradities. Neem de Rotgipfler en Zierfandler. Twee zeldzame witte druiven die alleen in de Oostenrijkse Thermenregion groeien. Daar mengen de wijnboeren er al eeuwen Spätrot-Rotgipfler van, want Spätrot is de plaatselijke koosnaam voor de Zierfandler.
De broers Johannes, Christian en Michael Reinisch maken hem net niet helemaal droog, zoals het hoort. Licht goudgeel met sappige peer en druipende perzik, frisse meloen en geschaafde amandel. Een volle, ronde wijn. Heel fijn te combineren. Met Wiener Schnitzel bijvoorbeeld, ook dat hoort bij de traditie.
Perswijn Proefpanel: Rond en zacht
Heel smakelijk glas wijn. Net niet helemaal droog, maar dat valt nauwelijks op. Honing, nectarine, amandelen, peer en meloen. Rond en zacht, mooi stevig, maar ook aangenaam fris, met wat citrus in de finale.
Frans Nohlmans uit Venlo: 8
Bijna goudgeel en vrij nadrukkelijk aanwezig in het glas. Ruikt en smaakt naar rijp fruit zoals meloen, peer en abrikoos. Heeft vrij weinig zuren. Heel mooie en sappige wijn van o.a. Rotgipfler waar de Oostenrijkers heel zuinig op moeten zijn! Lijkt interessanter dan de Grüner Veltliner. Er is ook een Top Selection, die minstens €35 kost, maar dan ook meer dan uitstekend is. Deze Gumpoldskirchner is zijn prijs van €11,75 meer dan waard.
donderdag 16 november 2017Het wijnhuis Johanneshof van de familie Reinisch ligt in het dorpje Tattendorf, niet ver van Wenen in de Thermenregion. De wijngaarden liggen op het grensvlak tussen de zonnige, warme Hongaarse vlakten in het Oosten en de koelte van de bergen en het Wienerwald bij Wenen. De zomers zijn warm en zeer zonnig, maar 's nachts koelen de wijngaarden af. Lees verder over Johanneshof Reinisch >>
De Thermenregion is een Oostenrijks wijndistrict met unieke druiven, die je nergens anders ter wereld aantreft. En dan hebben we het vooral over de Rotgipfler en en Zierfandler. De wijnbouw is in de Thermenregion vermoedelijk rond het begin van onze jaartelling door de Romeinen geïntroduceerd. Ze hadden in het iets verderop gelegen Carnuntum een grote legerbasis. In de wijde omtrek werden wijngaarden aangeplant om de soldaten van het edele vocht te voorzien. Lees verder over Thermenregion >>
De typisch Oostenrijkse Rotgifler druif geeft krachtige, frisse witte wijnen. In de neus herken je het groene fruit van appel en kruisbessen. In de smaak komt het tropische van mango, kiwi en banaan naar voren. Vooral zijn kracht en expressiviteit onderscheiden hem van andere druiven. Lees verder over de Rotgipfler druif >>
De Zierfandler druif komt uit de Oostenrijkse Thermenregion. Hij geeft vrij stevige witte wijnen. De druif heeft veel suikers maar ook veel verfrissende zuren. Die keren terug in de smaak en in zijn zwoele, wat notige geur. Ze kunnen vaak relatief lang bewaard worden. Lees verder over de Zierfandler druif >>
Land: | Oostenrijk |
Streek: | Niederösterreich |
District: | Thermenregion |
Druif: | Rotgipfler en Zierfandler |
Wijnmaker: | Johanneshof Reinisch |
Biologisch: | Biologisch gemaakte wijn |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 9° C |
Op dronk: | 2022 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Schroefdop |
Caesar salade, salade nicoise of een Indische rijsttafel. |
Nog
5 flessen in voorraad