Duas Pedras, oftewel 'twee stenen' is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Portugese wijnmaker Rui Reguinga en de Engelse wijnschrijver Richard Mayson. De heren plukten de druiven uit een wijngaard hoog in de heuvels van Alentejo, met schist en graniet in de grond (aha: twee stenen dus!). Aan het sap van Touriga Nacional en Syrah voegden ze een drupje witte Viognier toe maar ze gaven de wijn géén houtrijping.
Het levert een wat a-typische Portugese wijn op. Zeer mineralig en intens fruitig. Stevig, maar heerlijk fris en soepel. Bramen, zwarte bessen, cerise, een takje laurier en iets hartig. Een geslaagd experiment. Zouden Nederlandse wijnschrijvers ook eens moeten durven.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Houtvrije Portugees. Die kom je niet vaak tegen. Misschien omdat een wijnschrijver zich ermee heeft bemoeid. Niet Robert Parker nee, maar de Engelse Richard Mayson. Wilde waarschijnlijk eens zien hoe het fruit zou staan zonder lambrisering. Het bleek mooi rood met een aangename soepelheid. Met genoeg structuur van zichzelf. Frambozen, pruimen en kersen en met een lekkere bite. Marmeladetouch achter de horizon. Moet de viognier zijn waar een beetje van is gebruikt. Als een soort freestyle noordelijke Rhône. Zou dat ook een ideetje zijn geweest van Mayson?
Het is 's zomers wel 40°C in Alentejo. De zon brandt op de wijngaarden met hun stenige bodems van graniet, leisteen en kwarts. De druiven vechten voor elke druppel water. Hun schil is dik en het sap geconcentreerd. Al in augustus, maanden eerder dan in de rest van Europa, zijn ze rijp en worden ze geoogst.
Deze omstandigheden vragen discipline en vakmanschap van de wijnmakers. En die is er. Verschillende topwijnmakers hebben zich op de oude, vergeten wijngaarden gestort. Lees verder over Alentejo >>
De Touriga Nacional is een van de belangrijkste blauwe druiven uit Portugal. Touriga Nacional geeft intrigerende, dieprode wijnen met tonen van zwart fruit en leer. Ze kunnen behoorlijke tannines ontwikkelen. Daarom blenden veel Portugese wijnmakers de Touriga Nacional met andere druiven. Lees verder over de Touriga Nacional druif >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
De Viognier geeft uitbundige, droge witte wijnen met een herkenbare geur van gedroogde abrikoos, bloesem en soms iets van perzik. De wijnen zijn vol en zacht. Mild als de Chardonnay. Ze vallen bij een breed publiek in de smaak. Lees verder over de Viognier druif >>
Land: | Portugal |
Appellation: | Vinho Regional Alentejano |
Streek: | Alentejo |
Druif: | Touriga Nacional, Syrah en een drupje Viognier |
Wijnmaker: | Deze wijn is het resultaat van een unieke samenwerking van de Portugese wijnmaker Rui Reguinga en de Engelse wijnschrijver Richard Mayson |
Alcohol: | 13,5% Vol. |
Op dronk: | 2015 - 2018 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Chorizo. |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT