Wijn uit de Provence
De prachtige, zonnige Provence is niet alleen een ideale vakantiebestemming. Er wordt ook wijn gemaakt. Twee-derde is rosé. Een klein deel bestaat uit hoogwaardige, vooral rode kwaliteitswijnen. Helaas drinken de Fransen de beste wijnen zelf op. Alleen de rosé belandt in de schappen van de Nederlandse slijter. Van redelijk goede tot zeer matige.
De rosé uit de Provence wordt vooral gemaakt van Mourvèdre en Cinsault. De eerste zorgt voor een fruitige smaak. Rosé van Cinsault is aromatischer. De enorme hoeveelheid rosé is gunstig voor de portemonnee van de wijnmakers. Hij wordt jong verkocht. Het geld wordt dus al kort na de oogst verdient en de kelders liggen zelden vol met wachtende flessen. De meeste rosé is voor de export. De wijnmakers concurreren meer op prijs dan op kwaliteit. Ingrediënten voor niet al te beste wijn.
De dubieuze reputatie van de Provence is maar ten dele terecht. Want er worden wel degelijk geweldige - vooral rode - wijnen gemaakt. Maar die belanden in de chique horeca aan de Cote d'Aszur.
Bandol
Als je in de buurt bent, kun je het beste een fles Bandol mee pikken. In de Bandol zegeviert de Mourvèdre. Deze druif doet het uitstekend op de naar zee gerichte hellingen van kalksteen. De makers van Bandol leggen zichzelf strenge opbrengstbeperkingen op (niet meer dan 40 hl per hecare). Het sap mag worden gemengd met Cinsault, Cabernet Sauvignon en Grenache Noir.
Een andere trouvaille uit de Provence is de witte Bellet, waarin de witte Rolle druif de hoofdrol speelt. Erg moeilijk te vinden, zeker in Nederland.