Japanse wijn, geen sake maar echte wijn

Japanse wijn kopen

Echt waar, in Japan wordt al heel lang wijn gemaakt. En al anderhalve eeuw zijn er professionele wijnmakers actief. De omstandigheden zijn niet gemakkelijk. Natte typhoons bedreigen het oogstseizoen en de grond is vulkanisch met een hoge pH waarde. Daarom zijn veel Amerikaanse druiven aangeplant die onder deze omstandigheden beter gedijen. Tegenwoordig wordt de Japanse markt gedomineerd door vijf ervaren wijnbedrijven. Je kunt bij ons drie Japanse wijnen kopen. We hebben ze met zorg uitgekozen. Je kunt ze bekijken door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Japanse wijn dan vind je hieronder meer informatie.

Wijn is niet nieuw in Japan. Al in de twaalfde eeuw belandden er druiven van de soort Vitis Vinifera in Japan (de soort waar in Europa wijn wordt gemaakt). Portugese monnikken legden al in de zestentiende eeuw wijngaarden aan.

Japan ligt zo ongeveer op dezelfde breedtegraad als Rome en Barcelona. Prima geschikt om wijn te maken, zou je zeggen, maar dat valt toch tegen. Klimatologisch is Japan heel anders. Er is veel regenval, onder andere in het oogstseizoen en er zijn typhoons. Onder die omstandigheden gedijen Europese druiven niet al te best. Japan is plat, of op andere plekken juist zeer bergachtig. Terwijl voor de wijnbouw juist glooiende heuvels geschikt zijn. Tenslotte heeft Japan een vulkanische bodem met een relatief hoge zuurgraad. Je moet dus over een flinke dosis geduld en doorzetttingsvermogen beschikken om wijnboer in Japan te worden.

In de bovenstaande redenen zijn Amerikaanse druivenrassen in Japan het meest aangeplant. Die doen het iets beter in het Japanse terroir. De Delaware is de meest aangeplante druif van Japan en wordt gebuikt voor witte wijn. Andere Amerikaanse rassen in Japan zijn Niagara voor witte en Campbell's Early voor rode wijn. Amerikaanse druiven geven wijn met heel eigen smaakkarakteristieken. 'Foxy' worden ze wel genoemd; bubbelgum-achtig. Daar houden we in Europa niet zo van. Andere, zogenaamde hybride druivenrassen zijn de Muscat Bailey A en de Black Queen. Een inheems ras waar wijn van wordt gemaakt is de Koshu. Het is een Europese druif maar hij groeit al eeuwen in Japan en het is onduidelijk waar hij vandaan komt. Verscheidene Japanse wijnhuizen proberen de beste wijnen van het land toch van internationale soorten te maken als Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Ondanks de lastige omstandigheden is er al sprake van een professionele wijnbouw-markt in Japan sinds het einde van de negentiende eeuw. Tegenwoordig wordt 80% van de Japanse wijn gemaakt door bij elkaar maar vijf bedrijven: Suntory, Sapporo, Asahi, Manns en Mercian. Veel wijnen wordt gemengd met geïmporteerde bulkwijn.

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.