Libanese rode wijn wordt in de dikke wijnboeken weleens omschreven als een mengeling van Bordeaux en Rhône. Dat hebben de wijnmakers van Chateau Ksara wel erg letterlijk genomen met deze blend van Syrah (typisch Rhône), Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon (typisch Bordeaux).
Lijkt met zijn stevige kruidigheid van laurier en rozemarijn eerder op Rhone dan Bordeaux. Maar de vergelijking is eigenlijk zinloos. De specerijen, kruidigheid, het rijpe rode en zwarte fruit en de milde tannine zijn vooral 'typisch Bekaa Vallei'.
Harold Hamersma (NRC): 9-
Bordeaux (cabernet sauvignon), Rhône (syrah) en Loire (cabernet franc) ontmoeten elkaar in de Bekaa. Een rendez-vous met weinig pijnlijke stiltes. Onderwerpen van gesprek te over: zwarte bessen, laurier, pepertjes, rijpe tannines, een spoortje bittere choco, een drupje espresso en wat mysterieuze specerij. Veel en vooral spannende wijn.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Geur: Pruim, vanille, likeur. Smaak: Drop, gestoofd fruit, wel fris, droog.
Jan uit DEN HAAG: 10
Hele mooie wijn, vol van smaak.
Een nadeel en dat ligt waarschijnlijk aan mij, de kurk gaat er moeilijk uit.
Château Ksara is het oudste en grootste wijnhuis van Libanon. Het is in 1857 opgericht door Jezuïeten. Pas in 1972 verkochten de monikken het wijnhuis. Sindsdien is er flink gemoderniseerd. Tegenwoordig maakt Château Ksara eigentijdse wijnen van vooral Franse druivensoorten. Ze worden over de hele wereld verkocht. Lees verder over Château Ksara >>
De Bekaa Vallei is het belangrijkste wijngebied van Libanon, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het terroir is ideaal voor landbouw en in het bijzonder, voor wijnbouw. In tegenstelling tot de rest van Libanon, waar het heet en droog kan zijn, is het klimaat hier gematigd. Lees verder over Bekaa Vallei >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
De Cabernet Franc geeft subtiele rode wijnen. Ze zijn zachter dan de Cabernet Sauvignon. Met minder tannine en een fijnere textuur. Vaak heeft wijn van de Cabernet Franc naast rijpe frambozen wat potloodslijpsel in de neus en een wat aardse of vegetale smaak, die aan groene paprika doet denken. Lees verder over de Cabernet Franc druif >>
Waar je glas Cabernet Sauvignon ook vandaan komt, hij is altijd herkenbaar. Aan zijn dieprode kleur, die bijna paars is als hij nog jong is. Maar vooral aan zijn aroma van cassis. Vaak ruik je ook de geur van een sigarenkistje, soms zelfs potloodslijpsel of milde tabak. Als je Cabernet Sauvignon wilt kopen, let er dan op dat hij niet te jong is en of hij in stalen tanks of in houten barriques is opgevoed. Lees verder over de Cabernet Sauvignon druif >>
Land: | Libanon |
Streek: | Bekaa Vallei |
Druif: | 40% Syrah, 30% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon |
Wijnmaker: | Château Ksara |
Alcohol: | 13,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 18° C |
Op dronk: | 2022 - 2027 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Lamshaas of gegrild (kruidig) rood vlees. |
Hoge Vivino-score:
3.8