In 1991 begon de Deen Hans Jorgensen aan zijn wijnavontuur in Alentejo. Aan de plaatselijke voorschriften had Hans geen boodschap. Tot verbijstering van de lokale autoriteiten plantte hij Syrah aan. Maar toen 's werelds bekendste wijnschrijfster Jancis Robinson die Syrah van Hans Jorgensen één van haar favoriete Portugese wijnen noemde, besloten de autoriteiten snel om de Syrah in Alentejo officieel toe te staan.
Begrijpelijk. Deze Syrah is simpelweg heerlijk. Fijne kruidigheid van tijm, oregano en munt. Iets rokerig. Gul, soepel sap van bramen en gedroogde pruimen. Jancis Robinson had weer eens een goed punt.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Zacht en verleidelijk, kersen en pruimen, mooie zuren en frisheid, elegantie, heerlijk.
Cortes de Cima is een door de Deen Hans Jorgensen en zijn Amerikaanse vrouw Carry gesticht familiebedrijf uit de Portugese provincie Alentejo. Ze maken wijnen uit de 'Oude Wereld', maar in de stijl van de 'Nieuwe Wereld'. Dat betekent: geconcentreerd sap, rijpe tannines en een uitbundige geur. Cortes de Cima experimenteert volop met inheemse en internationale druiven. Lees verder over Cortes de Cima >>
Het is 's zomers wel 40°C in Alentejo. De zon brandt op de wijngaarden met hun stenige bodems van graniet, leisteen en kwarts. De druiven vechten voor elke druppel water. Hun schil is dik en het sap geconcentreerd. Al in augustus, maanden eerder dan in de rest van Europa, zijn ze rijp en worden ze geoogst.
Deze omstandigheden vragen discipline en vakmanschap van de wijnmakers. En die is er. Verschillende topwijnmakers hebben zich op de oude, vergeten wijngaarden gestort. Lees verder over Alentejo >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Shiraz druif >>
Land: | Portugal |
Appellation: | Vinho Regional Alentejano |
Streek: | Alentejo |
Druif: | Syrah (Shiraz) |
Wijnmaker: | Cortes de Cima |
Alcohol: | 14,0% Vol. |
Op dronk: | 2014 - 2018 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Een lekker, gegrilde rib-eye of een Tête de Moine kaasje |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT