Biodynamische wijn

Biodynamische wijnboeren gaan een stap verder dan biologische wijnboeren. Ze zien hun bedrijf als een 'levend organisme'. Alle aspecten van de boerderij en de natuur staan met elkaar in verbinding. De boerderij is zelfvoorzienend. Dat betekent bijvoorbeeld dat ook de wijngaard zelf als een levend organisme wordt gezien. Ze moet gezond worden gehouden met de compost die ze zelf voortbrengt. De stand van de hemellichamen speelt daarbij een belangrijke rol. Je kunt bij ons 55 biodynamische wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over biodynamische wijn dan vind je hieronder meer informatie.

biodynamische wijn koehoorn

Eén van de meest opmerkelijke methoden van de biodynamische wijnboeren is het gebruik preparaten om compost te verrijken. Specifieke plantenresten, mineralen en koemest worden in koehorens begraven. Enige tijd later worden ze verwerkt in compost of in de wijngaarden uitgestrooid. Deze werkwijze draagt bij aan het esoterische imago. Aan de andere kant concludeerden wetenschappers dat de 'biodynamische compost' er warmer door werd en sneller verteerde. De biodynamisch bewerkte grond bevat meer micro organismen en de wortels van de wijnranken zijn dikker.

De zon, de maan, de planeten en de sterren

De stand van de hemellichamen is voor biodynamische wijnboeren cruciaal. Een afnemende maan is een goede tijd om te snoeien of te ploegen. Zaaien en planten is typisch geschikt als de maan tegenover Saturnus staat. Het komt er op neer dat de kosmos een ritme heeft dat van directe invloed is op de natuur op aarde en daar houden de biodynamische wijnboeren nadrukkelijk rekening mee bij alles wat ze doen.

Rudolf Steiner

Aan de biodynamische wijnbouw ligt de niet-wetenschappelijke filosofie van Rudolf Steiner (1861 - 1925) ten grondslag. In de eerste helft van de vorige eeuw maakten Midden-Europese wijnboeren zich zorgen dat de industrialisering van de landbouw de kwaliteit van hun grond en producten aantastten. Ze nodigden de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner uit om een serie lezingen te geven. Steiner is met zijn lezingen de grondlegger van de biodynamische wijnbouw geworden al zijn de methoden in de loop der jaren aangepast.

Maar... werkt het?

Op een blindproeverij georganiseerd door het Amerikaanse magazine Fortune werden zeven van 's lands grootste wijnexperts uitgenodigd om tien paar wijnen te proeven. Van elk paar was één fles biodynamisch. Tot hun eigen verbazing kozen de experts negen keer de biodynamische wijn als de beste.

Het zijn bovendien niet bepaald de eerste de beste wijnboeren die zich in de afgelopen jaren tot de biodynamische wijnbouw 'bekeerd' hebben. Maar juist dat voedt de critici die beweren dat dezelfde resultaten zouden worden bereikt zonder obscure compostpreparaten of rekening te houden met de stand van de sterren.

Feit is dat het succes van de biodynamische wijnbouw wetenschappelijk niet kan worden verklaard. Zo lang dat zo blijft zal de biodynamische wijnbouw met argusogen worden bekeken. Dat de zweverigheid in de praktijk best meevalt is te lezen in dit interview met Monty Waldin, een expert op het gebied van de biodynamische wijnbouw. Lees hoe biodynamische wijnteelt in de praktijk plaats vindt >>

© AndereWijn 2008 - 2024 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.